Ebeveynlere tavsiyeler - Gebelikte cinsellik

Seks, sevgi dolu bir ilişkinin doğal bir parçasıdır ve çoğu kadın için hamilelik sırasında tamamen güvenli olabilir. Yine de bazı değişiklikler fark edebilirsiniz. Örneğin, hamileyken sevişme dürtünüz tamamen farklı olabilir ve büyüyen karnınıza uygun rahat seks pozisyonları bulmanız gerekebilir. Ayrıca hamilelikte seksin güvenli olup olmadığı, hamileyken cinsel ilişkiden sonra kanamanın normal olup olmadığı ve doğumdan ne kadar kısa süre sonra tekrar seks yapmanın uygun olduğu hakkında birçok sorunuz olabilir. Burada, hamilelik seks sorularınızın bazılarını yanıtlıyoruz. Hamilelikte seksin zararları konusunda herhangi bir endişeniz varsa veya daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, sağlık uzmanınıza başvurmanızı öneririz.

Hamilelikte seks güvenli mi?

Hadi bununla yüzleşin. Bir kere cinsellik, bugün yaşadıklarınızın temelinde olan yegâne şey, eşinizle ilişkinizin en doğal yönlerinden biri oldu uzun süre. Fakat bebek bekleyen çiftler, çoğu zaman cinselliğin bebeğe zarar verebileceğinden ya da erken doğuma neden olabileceğinden endişe duyarlar. İşte size ilk tavsiyemiz; hamileyken sevişmenin bebeğinize zarar vereceği endişesinden kurtulun. Eğer gebeliğiniz zaten sorunlu değilse, bebek sağlığı iyi ise, seks bu evrede de son derece güvenli. Aynı zamanda bedeninizin hareket etmesi kadar zihninizi mutlu etmek için de mükemmel ve haz duyabileceğiniz bir egzersiz. Bedeninizin yeni şekline alışmanıza, bu değişimi hoşnutlukla karşılamanıza da yardımcı olacaktır. Aslına bakarsanız, pek çok hamile kadın bu dönemde her zamankinden daha seksi hissettiklerini anlatır. Cildinizin hassasiyeti, özellikle memelerinizde ve erojen bölgedeki duyarlılık artışı, gebelik boyunca cinsellikten daha fazla haz almanızı sağlar. Aslında, gebelik süresince kendinizi her zamankinden daha “havanızda” hissedersiniz. İşte bunlar hem sizin hem de bebeğiniz için iyi haberler. Hatırlayın, ne zaman siz bir şeyden haz duysanız bedeninizin ürettiği endorfinler bebeğinize de sirayet ederek onun da mutlu olmasını sağlıyor. Bu olumlu duygular sizden, içinizde büyümekte olan bebeğe geçiyor.

İhtimaller

Rahim, orgazm olduğunuz esnada aksi yönde hareket edecek. Bunu hissedebilir ya da hissetmeyebilirsiniz. Göbek bölgenizde bir miktar hassasiyet ve gerginlik hissedebilirsiniz, endişelenmeyin. Bebeğin bu tersine hareketi ne bebek ne de gebe kadın için tehlikelidir. Dahası doğuma hazırlık süreci için mükemmel bir pratiktir. Ayrıca cinsellik sonrasında bebeğinizin her zamankinden daha aktif olduğunu hissedebilirsiniz. Çünkü bedeninizin hareketlerine tepki veriyor ve bu da gayet normal. Kimi zaman, cinsellik sonrasında bir miktar kanamayla karşılaşabilirsiniz. Bu da gayet normal karşılanabilir bir durum, çünkü gebelik esnasında serviks kan hücreleri açısından hayli bereketli bir bölgedir, bu hücrelerden bir kısmı çatlayarak seks sonrasında bir miktar kanamaya neden olabilir.

Seks Dürtümün Farklı Olması Normal mi?

Seks aklınızdaki son şey mi? Yoksa cinsel dürtünüz aşırı hızlandı mı? Her iki senaryo da hamile seks sırasında normaldir ve hatta cinsel dürtünüzün dalgalandığını bile görebilirsiniz. Hamile kadın seks arzu, yükselen ve düşen hormon seviyeleri, vücuttaki fiziksel değişiklikler ve duygular dahil olmak üzere birçok şeyden etkilenebilir. Seks isteğiniz her üç aylık dönemde şöyle farklılıklar gösterebilir:

İlk üç aylık dönem: Vücudunuzdaki değişiklikler ve hamilelik hormonları, hamileliğinizin başlarında kendinizi biraz daha seksi hissetmenize neden olabilir. Ya da tersine sabah bulantısı, yorgun hissetme, hassas veya ağrılı göğüslere sahip olma ve artan idrara çıkma dürtüsü nedeniyle cinsel dürtünüz daha düşük olabilir.

İkinci üç aylık dönem: İlk üç aylık dönemin can sıkıcı gebelik semptomlarından bazıları bu üç aylık dönemde azalabilir; ayrıca karnınız bazı seks pozisyonlarında rahatsız olacağınız kadar büyük değildir. Bu da, daha yüksek bir cinsel dürtüye sahip olmanızın nedeni olabilir. Aslında, pelvik bölgenize ve göğüslerinize artan kan akışı cinsel zevkinizi artırabilir. Herkesin farklı olduğunu ve hamileliğin herhangi bir noktasında duygusal ve fiziksel olarak nasıl hissettiğinizin cinsel dürtünüzü etkileyebileceğini unutmayın.

Üçüncü üç aylık dönem: Karnınız büyüdükçe, bazı seks pozisyonlarının rahat olmadığını ve doğuma hazırlanırken cinsel isteğinizin azaldığını fark edebilirsiniz. Kilo alımı ve sırt ağrısı gibi diğer faktörler de seks için ruh halinizi azaltabilir. Azalmış bir cinsel dürtüye sahip olmak asla sorun değildir. Duygularınız hakkında konuşmak, sarılmak ve öpmek gibi eşinizle bağ kurmanın başka yollarını bulabileceğinizi unutmayın.

Hamilelikte Seksten Kaçınılması Gereken Durumlar Var mı?

Hamilelikte seksin zararları var mıdır? Doktorunuz bu soruyu sizin için en doğru şekilde cevaplayabilecek olsa da daha önceki bir hamilelikte prematüre bebeğiniz olduysa veya bu hamilelikte erken doğum belirtileri yaşadıysanız, seksten kaçınmak en iyisi olabilir. Yetersiz serviks adı verilen, serviksin hamilelik sırasında çok erken açılması, erken doğum riskinin artmasıdır, plasenta previa yani plasenta serviksin tamamını veya bir kısmını kapladığında suyunuz kırılmıştır - bu olduktan sonra vajinanıza hiçbir şey girmemelidir. Hamileyken cinsel ilişki sonrası kanamanız olduysa (birkaç damla kan dışında herhangi bir şey için doktorunuza danışın.) ya da partnerinizin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonu varsa (Bazı uzmanlar prezervatif kullansanız bile cinsel ilişkiden kaçınmanızı tavsiye ediyor) özel durumunuz hakkında doktorunuza danışmanız en iyisidir.

Ne zaman endişelenmeye başlamalı?

Eğer kanama birkaç saatten daha uzun sürüyorsa ve miktarı artıyorsa, doktorunuzu ya da ebenizi arayın. Endişelenmeyin, muhtemelen size sırt üstü yatıp bacaklarınızı yukarıya doğru uzatmanızı ve birkaç gün dinlenmenizi söyleyeceklerdir. Eğer kanama daha ciddiyse ve seks yapmadığınız zamanlarda da devam ediyorsa, cinselliğe biraz ara verip bu konuda doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekecektir. Bütün bunlarla birlikte, seks hem sizin hem de eşiniz için canlandırıcı bir etkiye sahip olacaktır. Hamilelikte yapılmaması gerekenler arasında; birbirinizin bedenlerine dokunmamak ve birlikte uyumamak yer alır. Birbirinize dokunun ve geceleri mutlaka birlikte uyuyun.

Seks veya Orgazm Erken Doğumu Tetikleyebilir mi?

Rahim kasılmalarına orgazm ve menideki doğal maddeler neden olabilir, ancak hamilelik sırasında seks, tipik olarak erken doğum riskinin artmasıyla ilişkili değildir. Bununla birlikte, zaten erken doğum riskiniz yüksekse, hamileyken seks yapmanın sizin için doğru olup olmadığını doktorunuza sorun.

Hamileysem Prezervatif Kullanmamız Gerekir mi?

Tekrar hamile kalmıyor olsanız da, partneriniz enfekte olursa kapabileceğiniz cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmanızı önlemeye yardımcı olması için prezervatif kullanmak önemlidir. Bu enfeksiyonlar hamilelik ve doğum sırasında bebeğiniz için sorunlara neden olabilir. Risklerden ve durumunuz için en iyisinin ne olduğundan emin değilseniz doktorunuzla konuşun.

Hamilelikte Hangi Seks Pozisyonları Daha Rahattır?

Hamilelikte seks pozisyonlarını eşinizle birlikte bulmak önemlidir. Bir pozisyon ikiniz için de uygun değilse, farklı bir şey deneyin. Hamileliğin erken döneminde işe yarayan şey, karnınız üçüncü trimesterde çok daha büyük olduğunda işe yaramayabilir. Neyin güvenli olduğu konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, sağlık uzmanınıza başvurun. Hormonal değişikliklerin vajinanızı kuru hissettirebileceğini ve su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanmanın seksin daha rahat olmasına yardımcı olabileceğini unutmayın.

“Hamilelik Seksi” Nasıl Farklı Olabilir?

Siz cinsel dürtünüzde dalgalanmalara yol açabilecek olan hamile kalmanın birçok fiziksel, hormonal ve duygusal değişimini yaşarken, eşiniz de pek çok değişiklik geçiriyor olabilir ve "hamilelik seksinin" nasıl olabileceğini merak ediyor olabilir. İletişim hatlarını açık tutmaya çalışın ve hamileliğinizin, bu süre zarfında kendi duyguları ve arzu düzeyi değişen partneriniz için seksi de değiştirebileceğinin farkında olun.

Doğumdan Ne Kadar Sonra Tekrar Seks Yapabilirim?

İster vajinal doğum ister sezaryen doğum yapmış olun, vücudunuzun iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Bazı uzmanlar doğumdan sonra en az dört ila altı hafta beklemeyi önermekle birlikte, genel olarak kesin bir dönem yoktur. Vajinal doğum durumunda bu, serviksin kapanmasını ve herhangi bir yırtık veya epizyotomi yarasının iyileşmesini sağlar. Sezaryen durumunda, ameliyattan sonra seksin ne zaman tekrar güvenli olduğu konusunda sağlık uzmanınıza danışmanız en iyisidir.

Doğumdan Sonra Seks Nasıl Farklı Olabilir?

Tekrar seks yapmaya başladığınızda, hormonal değişikliklerin vajinanızı normalden daha kuru hale getirdiğini görebilirsiniz ve su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanmak yardımcı olabilir. Doğumdan sonra vajina kaslarınızı güçlendirmek için Kegel egzersizlerini de tercih edebilirsiniz. Ve cinsel dürtünüzün daha düşük olduğunu görebilirsiniz. Bu, yorgun, stresli, depresif hissetmekten veya seksin acı verici olacağından endişe etmekten kaynaklanabilir. Bebek sahibi olduktan sonra çeşitli duygular yaşamanız normaldir, ancak bunun normal cinsel yaşamınızın önüne geçtiğini fark ederseniz, tavsiye için sağlık uzmanınıza başvurun. Sağlıklı yemek yemek ve egzersiz yapmak da cinsel dürtünüzün geri dönmesine yardımcı olabilir.

Çoğu çift, bebekleri doğduktan sonraki yıl aktif bir cinsel hayata geri döner. Yumurtlamanın başlayacağını bilmek önemlidir ve adet dönemleriniz geri dönmeden önce bile hamile kalabilirsiniz. Hemen başka bir bebek sahibi olmayı planlamıyorsanız, durumunuza hangi doğum kontrol yöntemlerinin uygun olduğu konusunda doktorunuzla konuşun.

Çerez Onayı