Gebelikte Glikoz Yükleme ve Tolerans Testleriyle İlgili Her Şey

Hamileliğiniz sırasında size yaptırmanız önerilecek testler arasında kan şekeri taraması ve tolerans testleri bulunmaktadır. Bu testler, vücudunuzun glikoza olan yanıtını değerlendirir ve doktorunuza gestasyonel diyabetiniz olup olmadığına ya da risk altında olup olmadığınıza dair önemli bilgiler verebilir. Daha fazlasını öğrenmek için, okumaya devam edin.

Glikoz Yükleme ile Tolerans Testleri Arasında Ne Fark Var?

Glikoz yükleme ve tolerans testleri, doktorunuzun, vücudunuzun glikozu (şekeri) işleme biçimini kontrol etmesine yardımcı olur. Yükleme testi, gestasyonel diyabet riski taşıyıp taşımadığınızı, tolerans testi ise hali hazırda bu rahatsızlığınızın olup olmadığını saptamak için yapılır. Bu testlerin sonuçları ve sonrasında atılacak adımlar, siz ve bebeğinizin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Kan vermeniz gerekeceği için, baş dönmesi hissedebilirsiniz, kan alınan noktada hafif bir morarma ya da kanama olabilir, ancak bunun dışında taşıdıkları risk, yok denecek kadar azdır.

Doktorum Bu Testleri Neden İstiyor?

Bazı doktorlar hamile kadınların hepsinin, gebeliğin 24. haftası ve 28. haftası arasında –gestasyonel diyabet riski çok düşük olsa bile– glikoz yükleme testini yaptırmalarını ister. Bazı doktorlar ise gestasyonel diyabet riskleri çok düşük olduğu için 25 yaşından genç hamilelelerden testi istemeyebilirler. Gestasyonel diyabet için risk faktörlerinden bir ya da daha fazlasına sahipseniz, doktorunuz ikinci trimester taramasına kadar beklemek yerine, ilk doğum öncesi ziyaretlerinizden birinde yükleme veya tolerans testi isteyebilir. Gestasyonel diyabet için risk faktörleri şunlardır:

  • Gebeliğin erken dönemlerinde gestasyonel diyabete sahip olmak

  • Ailede diyabet hikayesi

  • Obezlik

  • Metabolik sendrom ya da polikistik over sendromu gibi rahatsızlıklara sahip olmak

Gebelikte Glikoz Yüklemesi Test Prosedürleri

Süreç yükleme testi mi, yoksa tolerans testi mi yaptırdığınıza bağlı olarak biraz farklıdır. Doktorunuz sizi yaptıracağınız glikoz testiyle ilgili olarak yönlendirecektir. Her birinde neler olacağını öğrenmek için, okumaya devam edin:

Glikoz Yükleme Testi

Bazen şeker yüklemesi de denilen rutin yükleme testi, laboratuvar ya da muayenehade bir glikoz şurubu içmeyi içerir. Bir saat sonra, kanınızdaki glikoz miktarını ölçen bir kan testi yapılır. Kanınızdaki glikoz miktarı 140 mg/dL’nin altındaysa, genellikle normal olarak değerlendirilir. Doktorunuzun sonuçla ilgili endişeleri varsa, glikoz tolerans testi önerebilir, çünkü daha yüksek bir kan şekeri seviyesi, gestasyonel diyabet için daha yüksek risk altında olduğunuz anlamına gelir.

Glikoz Tolerans Testi

Doktorunuzun talimatlarına bağlı olarak, glikoz testinden 8 ila 14 saat önce hiçbir şey yememeli ya da içmemelisiniz (birkaç yudum su hariç). Doktora gittiğinizde bir şey yiyip içmeden önce vereceğiniz ilk kan örneği, kan şekeri seviyenizi ölçen açlık glikoz testidir. Daha sonra size içmeniz için, tatlıyla aranızın ne kadar iyi olduğuna bağlı olarak, içmesi kolay ya da zor olabilen bir şurup verilecek. Sonrasında 3 testten geçeceksiniz. 1. saat testi şurubu içtikten 1 saat sonra, 2. saat testi 2 saat sonra, 3. saat testi de ondan bir saat sonra yapılacak.

Test için en iyisi sabah randevusu olabilir, çünkü geceyi aç geçirebilirsiniz. Doktorunuzun muayenehanesinde ya da laboratuvarda 3 saat kalmanız gerekebileceği için, yanınıza bir kitap ya da telefonunuzu tam şarjlı olarak alın. Test sonrasında yapmanız gereken başka bir şey olmadığından, gününüzü dilediğiniz gibi geçirebilirsiniz.

Glikoz Tolerans Testi Sonuçları

Normal glikoz tolerans testi sonuçları laboratuvar veya kliniğe bağlı olarak değişiklik gösterebildiğinden, sonuçlarınızla ilgili bilgi ve öneriler almak, ayrıca sonrasında yapmanız gerekenler için en iyi kaynak doktorunuzdur. Ancak aşağıdaki genel bilgiler sizin için de geçerli olabilir:

  • Test sonuçlarından herhangi biri normalden yüksekse, yaklaşık dört hafta sonra yeni bir test önerilebilir.

  • İki veya daha fazla sonuç normalden yüksekse, doktorunuz size gestasyonel diyabet teşhisi koyabilir.

Gestasyonel Diyabet Teşhisi Konduysa

Gestasyonel diyabet, bazı gebe kadınları etkileyebilen bir diyabet türüdür. Çok fazla glikozun, enerji olarak kullanılmak yerine kanda kalmasıyla oluşur. Gestasyonel diyabet doğumdan sonra ortadan kalksa da, doktorunuz hamileyken diyabeti kontrol altına almak için atmanız gereken adımlar konusunda önerilerde bulunacaktır.

Doğum öncesi doktor kontrollerine daha sık gitmeniz gerekebilir. Doktorunuz size ( sağlıklı bir diyet ve hafif egzersizler gibi) bazı yaşam tarzı değişiklikleri ya da kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmak için ilaç kullanımı önerebilir ve kendi kan şekeri seviyenizi ölçmek için düzenli olarak test yapmanız gerekebilir. Ayrıca, doğumdan sonra düzenli glikoz testleri de yaptırmanız gerekebilir. Bu teşhisi almak gözünüzü korkutabilir, ancak sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek için gestasyonel diyabetle nasıl başa çıkabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek size yardımcı olacaktır.

Kan testlerinden korkmayın. Bunlar hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için önemli araçlardır. Eğer bu testler ve sonuçları hakkında herhangi bir şüphe duyarsanız, doktorunuz size ihtiyacınız olan tüm bilgileri verecektir.

Çerez Onayı