Kilo takibi: Gebelikte kilonuzu nasıl kontrol altına alırsınız?
Karbonhidratlar enerji veren besinlerdir. Yalnızca gebelik döneminde değil, hayatınız boyunca her gün tükettiğiniz kalorinin yarısını karbonhidratlardan alırsınız. Atletler karbonhidratı yüksek enerji potansiyeli dolayısıyla tercih ederler, kimi diyetseverler ise karbonhidratların lüzumsuz kalori kaynağı olduğunu ve mümkün olduğunca uzak durmamız gerektiğini öne sürerler. Eğer zayıflama diyeti yapıyorsanız karbonhidratlarla mesafeli bir ilişki kurmanız gerekir. Ama gebelik döneminde kimi karbonhidratlar sizin ve bebeğiniz için vazgeçilmezdir.
İyiyi kötüden ayırmak
Bütün karbonhidratlar eşit yaratılmadı. Hamilelikte aşerme başladığı zaman tüketilen basit karbonhidratlar çok fazla kalori içerir ama gebelik beslenmeniz açısından bir değer taşımazlar. Örneğin beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna, rafine tahıllar, kurabiyeler, kekler, abur cubur ve şeker gereksiz kalori kaynağı olan karbonhidrat temelli besinlerdir.
Öte yandan kompleks karbonhidratlar, mineral, protein ve lif içerirler ki, bütün bunlar bebeğiniz için gereklidir. Sebzeler, meyveler, tam tahıl ekmeği ve makarnası, kahverengi pirinç, kuru fasulye ve bakla, haşlanmış ya da fırında patates... Bütün bunlar ihtiyacınız olan karbonhidratlar için en yaygın kaynaklardır.
Kompleks karbonhidratların faydaları
Beslenme uzmanları kompleks karbonhidratların günlük kalori ihtiyacının ortalama yüzde 60'ını oluşturması gerektiğini söylüyorlar. Yüzde 60 çok gibi görünüyor ama gebelik döneminizde size ve bebeğinize yararlarını düşününce gözünüzde büyütmenize gerek de kalmayacak. Lif zengini karmaşık karbonhidratlar, örneğin meyveler ve sebzeler mutlaka diyetinize girmeli, çünkü gebelik boyunca karşılaşacağınız krampları azaltmaya yararlar. Kimi kadınlar, karbonhidratların gebeliğin ilk üç ayındaki mide problemlerini de azalttığını söylüyorlar.
Mutfak yardımcıları
Aşağıdaki tavsiyeleri hayata geçirerek karbonhidrat içeren besinleri tüketebilirsiniz.
• Taze ya da dondurulmuş sebze ve meyve tüketin. Bu şekilde konservelerden daha fazla besin değeri taşırlar. Hamilelikte salatalık gibi çiğ sebze ve meyvelerle hazırladığınız atıştırmalıklar, sizi kalori sayma zorunluluğundan da kurtarır.
• Sebzeleri az pişirin ki içerdikleri vitamin ve mineralleri kaybetmesinler.
• Mümkün olduğu kadar soslardan, tereyağından uzak durun sebze pişirirken. Bu yağlı ilaveler, değerli besinler için yeterince yer kalmamasına neden olur, lüzumsuz kilo aldırırlar.
Gebelikte siz de kilo problemi yaşadınız mı?
Prima Kulübü'ne katılın ve: