Bebeklerde Demir Eksikliği: Belirtiler ve Tedavi
Anemi, vücudun yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmaması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Kırmızı kan hücreleri vücut dokularına oksijen taşımaktan sorumludur. Anemi, yeni doğan bebeklerde ve daha büyük bebeklerde görülebilir ve yetişkinleri de etkileyebilir. Bebeğinizde anemi olmasının birçok nedeni olabilir. Aneminin nedenlerini, belirtilerini ve bebeğinizin anemi olması durumunda ne olacağını öğrenmek için okumaya devam edin.
Anemi Nedir?
Anemi hakkında açıklama yapabilmek için öncelikle kan hücreleri hakkında biraz bilgi verelim. Kan, farklı türde hücrelerden oluşur ve bu hücrelerin neredeyse yarısı kırmızı kan hücreleridir. Bu hücreler, hemoglobin adı verilen kırmızı bir pigment içerir. Hemoglobinin görevi, vücuttaki dokulara oksijen taşımak ve atık bir madde olan karbondioksiti uzaklaştırmaktır.
Anemi, kırmızı kan hücrelerinde yeterli miktarda hemoglobin olmaması veya sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin yeterli sayıda olmaması durumunda ortaya çıkar ve vücut boyunca oksijen taşınmasında sorunlara yol açabilir. Bu durum hücre işlevi ve büyümeyle ilgili sorunlara neden olabilir.
Yenidoğanlarda ve bebeklerde kansızlığın nedenleri ve risk faktörlerinin bazıları şunlardır:
Yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretimi olmaması. Bu genellikle demir eksikliğine bağlı olabilir ve küçük bebeklerin erken dönemde inek sütü içmeye başlamaları durumunda ortaya çıkabilir (inek sütü çok az miktarda demir içerir ve 1 yaşından önce verilmemelidir). Nadir durumlarda, başka bir beslenme eksikliği sorunu da olabilir, örneğin folik asit eksikliği.
Çok fazla kırmızı kan hücresinin yok edilmesi. Bu durum, çocuğun hemolitik anemi veya orak hücreli anemi gibi bir durumu olduğunda ortaya çıkabilir ve bu durum özellikle Afrika kökenli kişilerde daha yaygındır.
Kırmızı kan hücreleri yeterli miktarda hemoglobin içermiyor. Asya, Afrika, Orta Doğu, Yunan ve İtalyan kökenli kişilerde sıkça görülen kalıtsal kan bozuklukları, yeterli miktarda hemoglobin veya düşük kırmızı kan hücresi sayısına yol açabilir.
Vücut kan kaybetmiş olabilir. Bu durum, bir yaralanma veya kanın düzgün pıhtılaşmadığı hemofili gibi bir durumdan kaynaklanabilir.
Kurşun zehirlenmesi. Bebekler ve küçük çocuklar, kurşun içeren boya parçaları veya kurşunla boyanmış oyuncaklar gibi nesneleri ısırabilir veya kurşunla kontamine edilmiş hava veya suya maruz kalabilir.
Bebeklerde Kansızlık Belirti ve Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde yaygın anemi belirtileri şunları içerebilir:
Soluk cilt
Dudaklar, göz kapakları ve tırnak yatakları normalden daha az pembemsi görünür.
Huysuzluk
Zayıflık
Çabuk yorulmak veya normalden daha fazla uyumak
Sarı cilt ve/veya gözler (sarılık)
Koyu idrar
Şiddetli anemi belirtileri şunları içerebilir:
Nefes darlığı
Hızlı nabız
El ve ayaklarda şişlik
Baş ağrısı
Baş dönmesi ve bayılma
Bebeğinizin kansızlığının nedeni demir eksikliği olabilir. Bu tür anemi genellikle 9 ila 24 aylık bebekleri etkiler. Demir eksikliğine bağlı anemi belirtileri şunları içerir:
İştah azalması
Huysuzluk
Huzursuzluk
Dikkatsizlik
Çocuğunuzda yukarıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz veya diyetlerinde yeterince demir almadıklarını düşünüyorsanız, sağlık uzmanlarına danışmanız önemlidir.
Bebeklerde Kansızlık Tedavisi Nedir?
Bebeklerde kansızlık tedavisi, farklı tedavi yöntemlerine sahip farklı türlerdeki kansızlıklar için çocuğunuzun sağlık uzmanının önerilerine uymak en iyisidir. Sağlık uzmanınızın onayını almadan bebeğinize vitamin, takviye veya herhangi bir reçetesiz ilaç vermeyin.
Bebeklerde kansızlığın tedavisi için sağlık uzmanı, ilaçlar, diyet kısıtlamaları veya takviyeler önerilebilir. Eğer kansızlık demir eksikliğine bağlı ise, sağlık uzmanı demiri sıvı damla formunda içeren bir ilaç reçeteleyebilir.
Sağlık uzmanı, demir seviyelerini kontrol etmek için periyodik olarak bebeğinizi görmek isteyebilir. Bebeğinizin demir takviyesinin doğru miktarını alıp almaması önemlidir. Sağlık uzmanınız size artık gerekli olmadığı söylemedikçe demir ilacını bebeğinize vermeyi kesmeyin.
Eğer bebeğinizin kansızlığı hemolitik anemi, orak hücreli anemi veya talasemi gibi bir kan hücresi bozukluğuna bağlı ise, sağlık uzmanı kan hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir hematoloji uzmanına gitmenizi önerebilir.
Yenidoğan bebeğiniz erken doğmuşsa veya bebeğiniz çok hasta ise, sağlık uzmanı bazı durumlarda kansızlığın tedavisi için kan transfüzyonu önerilebilir.
Sağlık uzmanınıza başvururken veya bebeğinizi muayene ettirirken gözlemlediğiniz kansızlık belirtilerini ve kansızlık veya kanama sorunlarına ilişkin aile öyküsünü mutlaka belirtin.
Bebeklerde Kansızlığı Nasıl Önlersiniz?
Bebeklerde kansızlığın önlenmesi her türde mümkün olmayabilir, özellikle orak hücreli anemi veya talasemi gibi genetik koşullara bağlı olanlar. Bununla birlikte, demir eksikliğine veya başka bir beslenme eksikliğine bağlı kansızlık, dengeli bir diyet uygulanarak önlenebilir.
Bebeklerde beslenme kaynaklı kansızlığı önleme yolları şunlardır:
Bebeğinize 12 aylıktan önce inek sütü vermeyin.Bebeğiniz emziriliyorsa, sağlık uzmanınız bebeğinize yaklaşık 4 aylıkken demir takviyesine başlayabilir ve çoğu durumda ek gıdalara (yaklaşık 6 ayda başlanan demir açısından zengin tahıllar ve püre haline getirilmiş etler gibi) geçene kadar devam ettirir.
Bebeğiniz mama ile besleniyorsa, demir eklenmiş bebek mamalarını tercih edin. Düşük demir içeren mamalardan kaçının.
Bebeğiniz 12 aylık olduğunda, inek sütünü tanıtabilirsiniz, ancak günlük olarak 2 bardaktan fazla vermeyin. Süt demir içeriği düşük olduğu için bundan daha fazlası bebeğinizin tok hissetmesine ve dolayısıyla demir açısından zengin besinleri tüketme olasılığının azalmasına neden olabilir.
Bebeğiniz katı gıdalara alıştıktan sonra, kırmızı et, yumurta sarısı, patates, domates, fasulye, kuru meyve ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi demir açısından zengin besinleri içeren dengeli bir diyet sunmaya çalışın.
Demirin emilimine yardımcı olan C vitamini açısından zengin gıdaları da ekleyin. C vitamini yönünden zengin besinler arasında narenciye meyveleri, portakal suyu, biberler, domatesler, ıspanak ve brokoli bulunur.
Sonuç olarak
Genellikle bebeklerde anemi, diyet değişiklikleri veya bir sağlık uzmanı tarafından sağlanan ilaç veya takviyelerle etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Kansızlık genetik bir durumdan kaynaklanıyorsa, bebeğinizin doktoru tedavi seçenekleri konusunda bir uzmana danışmanızı önerebilir.
Bebeğinizin anemi olabileceğinden şüpheleniyorsanız ve zayıflık veya solgun cilt gibi anemi belirtileri fark ederseniz, bebeğinizin sağlık uzmanına danışın. Sağlık uzmanı, bebeğinizin hemoglobin seviyelerini kontrol etmek için basit bir kan testi yapabilir.
Teşhis konulduktan sonra, bebeğinizin sağlık uzmanı doğru bir tedavi yöntemi önerecektir. Kısa sürede bebeğiniz sağlığına kavuşacak.