Bebeklerde Mansion ve Tedavisi

Bebeğinizin başında (ya da vücudunun başka bir yerinde) pulve kepek mi fark ediyorsunuz? Bebeklerde görülen seboreik dermatit ya da bilinen adıyla konak olabilir. Bu çok sık rastlanan bir durumdur ve biraz nahoş görünse de bebeğiniz için zararlı değildir. Genellikle de birkaç ay içinde tamamen yok olur. Ne yazık ki konak tedavisi için hızlı bir çözüm bulunmamaktadır, ancak bebeğinizin cildini rahatlatmaya yardımcı olmak için deneyebileceğiniz şeyler vardır.

Konak Nedir?

Konak yenidoğan bebeğinizin kafasında kalın, kabuğumsu, yağlı ya da pul pul görünen parçalardır. Bazen buna hafif bir kızarıklık ya da isilik eşlik edebilir. Konak ayrıca bebeğinizin kulakları, gözkapakları ve burun da dahil olmak üzere yüzünde ve kasık bölgesinde de görülebilir. İyi tarafı, bu durum bulaşıcı değildir ve genellikle ağrılı ya da kaşıntılı değildir. Ayrıca sonrasında iz de bırakmaz.

Konak kolayca egzama ya da kepeklenmeyle karıştırılabilir, ancak doktorunuz teşhis konusunda size yardımcı olacaktır. Egzamadan farklı olarak konak, kaşıntı ya da rahatsızlık vermez.

Konak bazen bebeklerin ileriki aylarında, hatta yürümeye başladıklarında da devam eder. Genellikle birkaç ay sonra kendiliğinden geçme eğilimi gösterir. Bazı durumlarda ise bir yaş ve daha sonrasına kadar kalabilir. Bu gibi durumlarda doktorunuzun önereceği bir şampuan ya da krem, konağın temizlenmesinde size yardımcı olabilir.

Konağın Nedenleri

Konağın nedenleri bilinmemekle birlikte, uzmanlar nedeninin hijyen eksikliği ya da kullandığınız bir maddeye gösterilen alerjik reaksiyon olmadığını söylemektedir. Etkenlerden biri, bebeğe henüz doğmadan önce anneden geçen gebelik hormonlarının yağ bezleri ve saç foliküllerinde çok fazla yağ (sebum) üretmesi ve bu yağların ölü deri hücrelerini hapsetmesi olabilir. Bir diğer neden de sebumda bakteriyle birlikte gelişen bir mantar çeşidi olan malassezia olabilir.

Bebeğinizin saçını birkaç günde bir uygun bir bebek şampuanıyla yıkamak, konak oluşumunu engellemek için yardımcı olacaktır.

Konak Tedavisi Mümkün Mü?

Bu kalın beyaz ya da sarı tabakayı kaldırmak kolay değildir, ama aşağıdakiler size konak tedavisinde yardımcı olabilir:

  • Bebeğinize banyo yaptırırken saçlarını da günde bir kez hafif bir şampuanla yıkayın. Doktorunuzdan size konak oluşumunu önleyici bir şampuan önermesini isteyebilirsiniz.

  • Saçını nazikçe tarayıp kabukları yumuşak bir fırçayla fırçalamak, bu ölü deri parçalarını gevşetecektir. Cildi ovmadan, gevşeyen parçaları suyla yıkayarak konağı temizleyebilirsiniz. Sonrasında saçını şampuanla yıkayabilirsiniz.

Doktora Gitmem Gerekir Mi?

Şampuanlama işlemi işe yaramadıysa, konak çok şiddetliyse veya bebeğinizin yüzü ya da vücuduna yayıldıysa doktorunuzu görebilirsiniz. Doktorunuz medikal bir şampuan, krem ya da mantar tedavisi verebilir. Çevrenizden doğal ya da konak için evde hazırlanan ilaçlar duymuş olabilirsiniz, ancak yine de bunlardan herhangi birini denemeden önce doktorunuza danışmak en iyisi olacaktır.

Konak size bir miktar ürkütücü görünebilir, ancak zamanla temizlenip gidecektir. Dilerseniz buradan genel bebek cildi bakım ipuçları ve pişik tedavisi hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Çerez Onayı