Bebeklerin Yeni Doğan Refleksleri Hakkında Her Şey

Öğrendiğinizde şaşırabilirsiniz ama yenidoğanınızın birçok eylemi aslında reflekslere dayalıdır—otomatik olarak oluşan tepkiler. Yeni doğan bebek refleksleri ve tepkileri bebeğinizin siz onu bir yüzeye tuttuğunuzda, onun yukarı aşağı adım atmasından, onun yüzünü okşadığınızda kafasını çevirmesine kadar her şeyi içerebilir.

Görünüşe bakılırsa bebeğiniz çocuk refleksleri olan bu otomatik tepkilerle doğar. Dili dışarı itme gibi bazı refleksler, aylarca sürerken Moro refleksi gibi refleksler birkaç hafta içinde kaybolabilir.

Bebeklerin en yaygın refleksleri, bebeklerde refleks gelişimi ve her refleksin yaklaşık ne kadar sürdüğünü öğrenmek için okumaya devam edin.

Yenidoğan Refleksleri Nelerdir?

Refleks bebeğinizin bir uyarana otomatik tepkisidir. Mesela, eğer parmağınızı onun ağzına koyarsanız, parmağınızı emecektir. Ya da eğer parlak bir ışık görürse, gözlerini kapatacaktır.

Refleks, bebeğinizin istemsiz olarak tepki vermesi ve belli bir davranışı seçmemesi anlamına gelir. Reflekslere sahip olanlar sadece bebekler değildir—yetişkinler de reflekslere sahiptir. Ama bu makale bebeklerin sahip olduğu refleksler üzerinedir.

Rooting Refleksi

Bebeğiniz, ilk emzirdiğinizde göğsünüzü bulmasına yardımcı olan “rooting” refleksiyle doğar.

“Memeyi bulma” refleksini eylem halinde görmek için yanağına ya da ağzına parmağınızla hafifçe dokunun ve bebeğiniz otomatik olarak kafasını parmağınıza doğru çevirecektir.

İlk olarak bebeğiniz, emerken bir o yana bir bu yana hareket edebilir, kafasını bir memenize doğru bir uzağa doğru çevirebilir, ama 3 haftalık olduğunda, doğru yöne dönmeyi ve kendini memenizi emecek şekilde pozisyonlamayı bilecektir. Eğer biberonla besliyorsanız, biberon için de aynı şeyi yapacaktır.

Emme Refleksi

Bebeğiniz emme refleksini doğmadan bile önce geliştirir. Eğer hamileyken ultrasona girdiyseniz, bebeğinizin rahminizdeyken baş parmağını emdiğini görmüş olabilirsiniz.

Bebeğiniz doğduğunda, memeniz ağzına doğru yerleştirildiğinde ya da ağzının damak kısmı değdiğinde otomatik olarak emmeye başlayacaktır. Eğer bebeğinize mama ya da biberondan sağılmış süt veriyorsanız, bu refleksler biberonun uç kısmına da tepki olarak gerçekleşir.

Emmek aslında bir yenidoğan için oldukça karışık bir yetenektir, yani refleks olmasına rağmen bazı bebekler ilk başta verimli olarak emmez. Zaman içinde öğrenirler.

Moro Refleksi

Moro refleksi bebeğinizin ilk aylarında fark edebileceğiniz bir reflekstir—bir ürkme refleksi.

Eğer bebeğinizin kafası aniden geri doğru düşerse ya da ürkerse, kollarını ve bacaklarını dışa doğru atarak, boynunu uzatarak ve hızlıca kollarını birbirine yaklaştırarak tepki verir. Ağlayabilir. Bu refleks yaklaşık iki ay sonra kaybolur.

Gülme Refleksi

Bebeğinizin ilk ayında, bebeğinizin uykusunda gülümsediğini fark edebilirsiniz. Buna genellikle gülme refleksi denir çünkü bu bir iç uyarana tepkidir. Bunlar henüz istekle beklediğiniz bebeğinizin ilginç ya da eğlenceli bulduğu bir şeye tepki olarak oluşan “gerçek” gülümsemeler değil.

İkinci ay sırasında, bebeğiniz uyandığında size geri gülümsemeye başlayabilir. Bunlar komik bir surat yaptığınızda ya da bebeğinizi gıdıkladığınızda görebileceğiniz “doğru” gülümsemeler.

Reflekssel gülümsemeler hala oluyorken sabırlı olun. Gerçeğiyle—o damaklı tatlı gülüş— değiştirmeleri çok uzun süremeyecektir ve bebeğinize gülümsediğinizde onu ne kadar mutlu ettiğinizi görmeye bayılacaksınız.

Tonik Boyun Refleksi

Tonik boyun refleksi, basit ama eğlenceli bir reflekstir. Bebeğiniz kafasını bir yana çevirdiğinde, otomatik olarak aynı taraftaki kolunu da düzleştirecektir, sanki eskrim duruşu yapıyormuşcasına. Koru kendini!

Bu refleks her bebekte olmaz, ancak bebeğiniz ağlıyorsa, bu refleksi sergilemeyebilir. Tonik boyun refleksi genellikle bebeğiniz 5 ila 7 aylıkken tamamen kaybolur.

Kavrama Refleksleri

Bebeğinizin eli ve ayağının alt kısmını yavaşça okşayın ve bu refleksi görün. Parmağınızı eliyle saracak (palmar tutuşu) veya ayak parmaklarını kıvıracaktır (Plantar tutuşu).

Bebeğinizin avuç tutuşu oldukça güçlüdür. Eğer eline bir çıngırak verirseniz, onu sıkıca kavrar! Ve eliyle parmaklarınızın etrafını sarması, eşsiz bir histir.

Bunun bir refleks olduğunu ve bebeğinizin bu refleksi her an sonlandırabileceğini unutmayın. Bu, çıngırağını düşürebileceği veya aniden parmağınızı bırakabileceği anlamına gelir.

Palmar tutuşu, bebeğiniz 5 ile 6 ay arasındayken kaybolmaya başlar. Plantar tutuşu genellikle bebeğiniz 9 ila 12 aylıkken yok olmaya başlar.

Adım Atma Refleksi

Bebeğiniz iki aylıkken, onu her kol altlarından tuttuğunuzda (tabii ki onun başını destekleyerek), onun adım atma hareketini gördüğünüzde şaşırabilirsiniz. Onu bu pozisyonda tutarken, ayaklarının altı düz bir zemini hissettiğinde, bebeğiniz yukarı ve aşağı adımlamaya başlar. Hatta havada yürüyormuş gibi bile görünebilir!

Bunun sadece bir refleks olduğunu ve çocuğunuzun yürümeye hazırlık yaptığına dair bir işaret olmadığını hatırlayın. Gerçek ilk adımlar için bir süre daha bekleyeceksiniz.

Bebeklerde Dil İtme Refleksi

Bebekler dil itme refleksi ile doğarlar. Bebeğinizin ağzına bir şey geldiğinde (örneğin bir kaşık gibi), onu diliyle ileriye itecektir.

Bu bebeklik dönemi refleksi, bebeğiniz genelde 4 ila 5 aylıkken yok olur.

Bir Bakışta Bebeklik Dönemi Refleksleri

Bu tablo, bebeğinizde gözlemleyeceğiniz reflekslerin kullanışlı bir özetini sunar. Her bebeğin farklı olduğunu ve bu reflekslerin zamanlamalarının fark gösterebileceğini unutmayın.

Refleks

Ne zaman ortaya çıkar

Ne zaman sonlanır

Gülme refleksi

Doğum

2 aylık

Moro refleksi

Doğum

2 aylık

Adım atma refleksi

Doğum

2 aylık

Rooting refleksi

Doğum

4 Aylık

Dil itme refleksi

Doğum

4 ila 5 aylık

Tonik boyun refleksi

Doğum

5 ila 7 aylık

Palmar tutuşu refleksi

Doğum

5 ila 6 aylık

Plantar tutuşu refleksi

Doğum

9 ila 12 aylık

Bebeğinizin farklı reflekslerinin ileride daha kasıtlı hareketlere dönüşeceğini görmek heyecan verici ve ilgili çekicidir. Hepsi, bebeklerin gözünüzün önünde büyüme ve gelişmesini görmenin mutluluğu ve mucizesinin bir parçasıdır.

Başka hangi konular var? Bebeğinizin büyüme ve gelişimi hakkında daha fazlasını burada okuyun.

Tüm kaynaklar

Çerez Onayı