Emzirme sırasında ağrılı meme uçları

Bebeğinizi emzirmeye ilk başladığınızda göğüs ucunuzda biraz ağrı hissetmeniz normaldir. Göğüs uçlarının sızlaması neden olur, memenin ucu hassasiyeti neden olur öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumanız faydalı olacaktır. Memenin ucu acıması, meme ucunda ağrı ilk birkaç hafta kendini belli edip yavaş yavaş kaybolur. İlerleyen haftalarda ağrı devam ederse doktorunuza danışmanız uygun olacaktır. Meme ucu ağrısı ile baş etmek için öncelikle onun sebebini tespit etmek gerekir. Daha detaylı bilgilenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Emzirme döneminde neden göğüs ucu ağrır?

Emzirme döneminde meme ucunda ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrıyı hissettiğinizde hemen endişeye kapılmamalısınız çünkü bunun bir dizi doğal sebebi olabilir. Göğüs uçlarınız bu yeni düzene uyum sağlıyor olabilir ya da bebeğiniz henüz tam nasıl tutunacağını keşfedememiş olabilir. Göğsünüzün yapısı, hatta bebeğinizin dilinin şekli dahi emzirirken göğüs ucu ağrısı olmasına sebep olabilir. Göğüste hassasiyet ve acıya sebep olabilecek durumlar genel olarak şöyle:

Göğüs uçlarınız uyum sağlıyor. Hayatınıza giren bu yeniliğe hem ruhen hem de bedenen uyum sağlama sürecindesiniz. Vücudunuz emzirmeye uyum sağlarken göğüs ucu acıması hissedebilirsiniz. Bebeğinizle bir beslenme rutini oluşturduğunuzda, onunla kurduğunuz yakınlık ve olumlu hisler daha ön planda olacak ve ağrılar yavaş yavaş kaybolacaktır.

Bebeğinizin memeye tutunuş şekli ağrıya sebep olabilir. Emzirirken bebeğinizin memeye tutunma şekli önemlidir. Eğer doğru pozisyonda tutunmazsa meme ucu ve etrafındaki deriyi çekmesi meme ucu ağrısı oluşabilir.

Göğsünüzde oluşan beyaz bir leke ağrının kaynağı olabilir. Süt kanalı üzerinde birikmiş bir deri parçası süt kanallarınızı tıkıyor olabilir. Göğüs uçları neden ağrır sorusunun cevabının bu leke ile ilişkisi olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

Bebeğinizin dil yapısı emzirme döneminde ağrıya sebep olabilir. Bazı miniklerin dil yapısı memeye doğru şekilde tutunmalarını engeller. Bu durum meme ucunda ağrı yaratabilir.

Bebeğiniz emmeyi bitirmeden memeden çekmemelisiniz. Emmeye devam ettiği sırada bebeğin memeden ayrılması hem ağrıya hem de bölgedeki dokunun zarar görmesine sebep olur.

Çok dar sutyenler emzirme döneminde doğru seçim olmayacaktır. Konforlu bir emzirme dönemi geçirmek için rahat edeceğiniz, vücudunuzu sıkmayacak sutyenler tercih edebilirsiniz.

Meme ucunuzun şekli de ağrıya sebep olabilir. Meme uçlarınızın şekli düz veya içe dönük ise bu da emzirme sırasında göğüs ucu acıması hissetmenize yol açabilir. Bunu test etmek için ucunun etrafında kalan koyu alandan tutarak bir sıkıştırma testi yapabilirsiniz. Meme ucunuz sertleşmese düz olarak kabul edilir. Eğer meme ucunuz sıkıştırma testi sonucunda içe doğru çekilirse içe dönük meme ucuna sahipsiniz demektir.

Ağrıyan Meme Uçları ile Emzirmeniz Gerekir mi?

Sağlık uzmanınız aksini önermedikçe, meme uçlarınızla mücadele ediyor olsanız bile, mümkün olduğunca düzenli emzirme programınıza bağlı kalmaya çalışın. Emzirmeyi yavaşlatmak veya durdurmak süt üretiminizi azaltabilir.

Meme uçlarınız için daha az tahriş ediciyse alternatif bir seçenek meme ucu ağrısı geçene kadar göğüs pompası kullanmaktır.

Mastit gibi bir meme enfeksiyonunuz olsa bile doktorunuza da danışarak emzirmeye devam etmelisiniz. Aslında mastit durumunda, emzirmeyi veya pompalamayı keserseniz meme ağrısı ve buna bağlı meme ucu ağrısı daha da kötüleşebilir.

Sıkça sorulan sorular

Emzirme sonrası göğüs ucundan memeye doğru ilerleyen sivri sancı nedir?

Acının nedeni, vasospazm adıyla da bilinen, memedeki kan damarlarının daralması olabilir. Emzirmeden sonra problemli bölgeye sıcak su torbası ya da ısıtıcı jel torbası uygulanması acının azalmasında yardımcı olabilir.

Emzirmeden kaynaklanan meme ucu yaralarının asıl sebebi nedir?

Meme Ucu Ağrısını Nasıl Giderebilirsiniz?

Meme ucu ağrısı, ancak altında yatan nedenin anlaşılmasıyla geçirilebilir. Daima sağlık uzmanınızın tavsiyelerine uyun, ancak bu arada biraz rahatlama sağlamaya yardımcı olması için bu stratejilerden bazılarını denemek isteyebilirsiniz:

Bebeğinizin doğru şekilde tutunduğundan emin olun. Meme ucu bebeğinizin ağzının derinliklerine yerleştirilmelidir. Emzirirken, bebeğinizin alt dudağı meme ucunun içine çekilmek yerine dışarı doğru havalandırılmalıdır. Emzirirken ağzının köşesini hafifçe aşağı çekerseniz, dilinin alt tarafını görebilmelisiniz.

Farklı emzirme pozisyonları deneyin. Bu, meme uçlarınızın aynı bölgelerinde bebeğinizin ağzının sürtünmesini önlemeye yardımcı olabilir. Deneme yoluyla en doğru pozisyonu bularak göğüs ucu acıması ihtimalini eleyebilirsiniz.

Emzirmeyi bırakmanız gerektiğinde emmeyi uygun şekilde kesin. Emmeyi kırmak için bebeğinizi uzaklaştırmak yerine temiz parmağınızı bebeğinizin ağzının kenarına koyun.

Meme uçlarınızda biraz süt veya kolostrum bırakın ve kurumaya bırakın. Ancak emzirme aralarında sütünüzün aktığını fark ederseniz, sutyen pedleri kullanın ve bunları sık sık değiştirmeyi unutmayın.

Sabunları meme uçlarınızdan uzak tutun. Meme uçlarını yıkamak için ihtiyacın olan tek şey su. Ayrıca, tahrişe neden olması durumunda meme uçlarınızla temas edebilecek sutyen veya gömleklerinizdeki çamaşır deterjanlarını tamamen duruladığınızdan emin olun.

Saflaştırılmış lanolin veya jel pedler kullanın. Meme uçlarınız kuru veya çatlamışsa, her emzirmeden sonra saflaştırılmış lanolin uygulamak yardımcı olabilir. Jel pedler de meme ucu ağrısı olma ihtimaline karşı önlem olarak kullanılabilir.

Göğüs kalkanları kullanın. Göğüs kalkanları, giysilerin veya sutyeninizin meme uçlarınıza sürtünmesini ve onları tahriş etmesini önlemeye yardımcı olan kubbe şeklindeki kapaklardır. Bu yöntemle meme ucunda ağrı hissetme olasılığını düşürebilirsiniz.

Herhangi bir enfeksiyondan şüpheleniyorsanız doktorunuza başvurun. Doktorunuz bir enfeksiyon teşhisi koyarsa, antibiyotik veya mantar önleyici tedavi reçete edebilir.

Çerez Onayı