Sütten Kesme: Bebeğinizin Emzirmeyi Durdurmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Bebekler büyürken hayatımıza pek çok “ilk” girer. İlk kelimeleri, ilk adımları, ilk kez diş çıkarması… Her birinin anlamı ebeveynler için ayrıdır, her ilk özeldir. Bebeği memeden kesmek de bu ilklerden biri. Siz de bebeğini sütten kesmek isteyen bir anne iseniz bunun için doğru zamanı ve yöntemi araştırıyor olabilirsiniz. Her şeyden önce bilmeniz gereken bunun kişisel bir seçim olduğudur çünkü her anne-bebek için koşullar farklıdır. Mesela yeni doğan bebekler kaç saatte emzirilmeli sorusu da bu koşullara göre değişebilir. Eğer emzirmeyi bırakma yöntemleri nelerdir öğrenmek ve emzirme süreçleriyle ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız yazının devamına göz atabilirsiniz.

Sütten Kesmenin Tanımı

Sütten kesmenin birkaç farklı tanımı vardır. İlk tanım bebeğe anne sütü vermeyi tamamen kesme eylemini ifade eder. Bununla beraber bebeği direkt emzirmek yerine biberonla beslemeye geçiş de sütten kesmek anlamına gelebilir. Çoğu zaman, sütten kesmek, emzirme dışında kalan diğer besleme biçimlerine son geçişi ifade eder ve bu süreç her koşulda bebeği daha az emzirmek anlamına gelir. Bebeğin emzirme yönteminden biberona ve gıdalara geçişi bir sürece yayılarak gerçekleşecektir. Sütten kesmeyi kademeli bir geçiş olarak düşünmek yardımcı olabilir. Gün boyunca memeden daha az besleme yapmak, geceleri ise emzirmeye devam etmek ve ardından gece emzirmeyi de aşamalı olarak bırakmak geçiş sürecine iyi bir örnektir.

Sütten Kesmeye Ne Zaman Başlanmalı

Uzmanlar, bebeğinizin altı aya kadar sadece anne sütü, altı ay bir yaş arasında ise anne sütü ve diğer gıdalarının bir kombinasyonu ile beslenmesini önerirler. Sütten kesmeye ne zaman başlanacağı kişisel bir seçimdir, ancak bazen işe dönüş gibi faktörler tarafından yönlendirilebilir. Bazı durumlarda, emzirmenin ağrılı olması veya meme uçlarının ağrıması gibi durumlar da sütten kesmeye neden olabilir. Sütten kesmeye ne zaman başlayacağınızı düşündüğünüzde, bazı çocuklar için daha sonra sütten kesmenin daha zor olabileceğini belirtmekte fayda var. Örneğin, 2 yaşındaki bebeğinizi sütten kesmek, daha öncesine göre zor olabilir. Söylemesi yapmaktan daha kolay olsa da kendi özel koşullarınızı başka bir anneninkiyle karşılaştırmamaya çalışın. Bunun yerine, sizin ve küçük bebeğiniz için en doğru zaman ve yöntemin hangisi olduğu üzerine düşünün ve kişiselleştirilmiş tavsiye için doktorunuza danışın. Çocuğunuzu emzirmeyi bıraksanız bile, pompalanmış anne sütü, formül mama veya katı gıdalarla ona ihtiyacı olan tüm besinleri verebilirsiniz.

Bebeğinizi Sütten Kesmeye Nasıl Başlayabilirsiniz?

Bebeğinizi sütten kesmeye başlamak için iki temel yaklaşım vardır. Birincisi, sütten kesilmeye hazır olduğuna dair ipuçlarını takip ederek bebeğinizin kontrolü ele geçirmesine izin vermektir. Diğeri ise emzirmeyi ne zaman bırakmak istediğinize karar vermek ve yavaş yavaş o tarihe doğru çalışmaktır.

Doğal Sütten Kesme

Sütten kesmenin bir yolu bebeğin işaretlerini takip etmek ve sütten kesme sürecini kontrolü tamamen bırakmadan, doğal akışını bırakmaktır. 6. ay civarında bebeğinizi katı gıdalarla tanıştırabilirsiniz. Bu aşamadan sonra emzirme düzeninde değişiklikler görmeniz mümkün. 1 yaşına geldiğinde katı yiyecekler yemeye ve bir bardaktan içmeye oldukça ilgi duyabilir. Bebeğiniz emzirme esnasında oturamamaya başladığında emzirme döneminin sonu yaklaşıyor demektir. Bu süreç biraz zaman alacağı için sabırlı davranmakta fayda var.

Kademeli Olarak veya Son Tarihe Kadar Sütten Kesme

Peki belirli bir tarihe kadar bebeği sütten kesmek için ne yapmalı? Öncelikle bir planınız olmalı ve ona uygun olarak bebeğinize verdiğiniz süt miktarını ve emzirme sıklığını bu plana göre yönetmelisiniz. Buna kademeli sütten kesme yöntemi diyoruz. Kademeli sütten kesme yönteminde, emzirme seansları ve süreleri kademeli olarak azaltılır. Bebeğin beslenme kombinasyonunda biberon ve mamanın ağırlığı artar. Zamanla, memeden besleme yavaş yavaş tükenir. Belirli bir tarihte bebeğinizi sütten kesmeye karar verebilir, o tarihe kadar kademeli olarak emzirmeyi azaltabilirsiniz. Emzirmeye olan ilgisini kaybetmesi süreci kolaylaştıracaktır fakat her annenin koşulları beklemek için elverişli değildir. Bu nedenle bebek nasıl sütten kesilir sorusunun cevabını aramanız son derece doğaldır.

Emzirme nasıl bıraktırılır? İpuçları ve kaçınılması gerekenler

Bu ipuçlarıyla sütten kesme sürecini kolaylaştırabilirsiniz: Bebeğinizi önce biberonla beslenmeye sonra bardak ve mama kabından beslenmeye alıştırın. Sütten kesmeyi planladığınız bebeğiniz biberon kullanma yaşını geçtiyse pipetten yararlanabilirsiniz. Bebeğiniz en az 1 yaşındaysa, sütünüzü önceden hazırlayıp biberon yardımıyla bebeğinizi besleyebilir, formül mama ve inek sütü de kullanabilirsiniz. 1 yaşından önce bebeğinizin beslenme düzenine inek sütü dahil etmeniz tavsiye edilmez. Fakat 1 yaşından sonra kullanabilirsiniz. Biberona geçişi kolaylaştırmak için bebeğinizi iyi bir ruh halindeyken ve çok aç değilken biberonla beşleyin. Böylece geçiş süreci iki taraf için de daha rahat olacaktır. Biberonla beslemeye alışabilmesi için ise önce yavaş akan bir biberon emziği kullanabilirsiniz. evinizde başka birinin bebeğinizi beslemesini sağlayın. Böylece bebeğinizi sütten kesmek ailenin diğer üyelerinin de onunla yakın bağ kurması için bir fırsat yaratacaktır. Rutin emzirme zamanlarında bebeğinizi oyalamaya çalışın; oyun oynamak, birlikte yürüyüşe çıkmak gibi aktivitelerle miniğinizin dikkatini farklı yönlere çekebilirsiniz. Rutindeki değişiklik, yemek zamanları ve emzirme arasındaki ilişkiyi kırmaya yardımcı olarak bebeği memeden kesmek için gerekli ortamı hazırlayacaktır. Emzirme seanslarınızın süresini kısaltın. Biberonla besleyeceğiniz zaman bunu diğer aile üyelerinin yapmasına izin verin. Böylece bebeğinizi siz ve beslenme arasında kurduğu birebir bağlantıyı yavaş yavaş azaltacaktır. Bebeğinize ve kendinize zaman tanıyın. Emzirme seanslarınızı bir anda kesmek yerine, haftalara, aylara yayılan bir sürede yavaş yavaş azaltın.

Bebeğinizin sütten kesilmeye hazır olduğunun işaretleri

Akışa bırakmaktan memnunsanız ve aklınızda belirli bir bitiş tarihi yoksa, bebeğinizin sütten kesmeye hazır olduğuna dair şu işaretleri bekleyebilirsiniz: İlgisiz görünmesi ve/veya emzirirken huzursuz ya da sinirli olması. Meme ucunu çekmesi ve ısırması. Emzirmek yerine meme ucunu emmeden ağzına alması. Hazır olmadığını düşündüğünüz bebeği sütten kesmek için ne yapmalı? Bu sorunun aslında tek bir cevabı bulunmuyor. İmkanınız varsa, sütten kesmeyi daha sonraki bir zamana, hazır olduğuna dair işaretler gösterene kadar erteleyebilirsiniz. Beklemek sizin için pratik değilse, bebeğinizi kademeli olarak sütten kesmeyi hedefleyin. Durumunuza uyacak şekilde size kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunabileceği için bebeğinizin çocuk doktoruyla konuşmanız da yardımcı olabilir.

Sütten kesme evresinde kendinize iyi bakın

Bebeği sütten kesmek anne üzerinde fiziksel ve duygusal etkiler yaratır. Göğüslerinizin tıkanmasına neden olabilir, bu da ağrılı olabilir veya enfeksiyona neden olabilir. Bunu önlemek için, bebeğinizi kademeli olarak memeden kesmek iyi bir fikirdir. Sütten kesmenin ilk birkaç günü az miktarda süt sağmak da yardımcı olabilir. Vücudunuz yakında sinyalleri alacak ve anne sütü üretmeyi bırakacaktır. Üzüntü ve kaygı gibi karışık duygular da yaşayabilirsiniz. Ama bu aynı zamanda yeni bir dönemin de başlangıcıdır. Çocuğunuzla geçireceğiniz yeni zaman diliminde yeni bir tür yakınlık kuracağınızı hatırlayın. Fiziksel veya duygusal zorluklar yaşıyorsanız doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Çerez Onayı