Gebelik Semptomları: İdrara Sık Çıkma

İdrara sık çıkmanın gebelik belirtisi olup olmadığını ya da geçip geçmeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. İdrara sık çıkma, çok rastlanan bir erken gebelik belirtisidir, ancak bebeğiniz ve rahminiz büyüdükçe mesanenize baskı yaptığı için, gebeliğin sonraki aşamalarında da görülebilir. Bu durum elbette canınızı sıkabilir, ama çoğunlukla endişelenecek bir durum değildir. İdrara sık çıkmanın nedenlerini, nasıl başa çıkabileceğinizle ilgili ipuçlarını ve idrar yolları enfeksiyonu gibi başka bir soruna bağlı olabilecek belirtileri öğrenmek için, okumaya devam edin.

İdrara Sık Çıkma Nedenleri Nelerdir?

İdrara daha çok çıkma ihtiyacı duymanıza neden olan şey, çoğunlukla vücudunuzdaki artan kan miktarıdır. Bu kan dolaşımına uyum sağlamak için böbreklerinizin, en sonunda idrar kesenize gidecek fazladan sıvı üretmesi gerekir. Hamilelik sırasında idrara sık çıkmak can sıkıcı olsa da, aynı zamanda normal ve sık görülen bir gebelik semptomudur:

  • Tuvalete kaç kere çıkmak gebelikte sık idrara çıkma sayılır? İdrara çıkmanın belirlenmiş bir sayısı yoktur -sadece her zaman çıktığınızdan daha sık çıkmanızdır.

  • İdrara sık çıkma gebeliğin hangi döneminde başlar? Ne zaman başlayacağı, kişiden kişiye değişse de, 6 ila 8. haftalar civarı tuvalete daha sık çıkma ihtiyacı hissetmeye başlayabilirsiniz.

  • Hamilelik boyunca sürecek mi? İkinci üç aya girdikten bir süre sonra hafifleyebilir, ancak büyüyen bebeğiniz mesanenize daha fazla baskı yapacağı için, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yeniden sıklaşabilir. Üçüncü üç ayın sonuna doğru, bebeğiniz doğum kanalına “indiğinde”, pelvis bölgesi ve mesanenizdeki bu ekstra baskı daha sık idrara çıkma ihtiyacı doğurabilir.

  • Tuvalete kaç kez çıkmalıyım? Ne zaman ihtiyaç hissederseniz! Tutmamak her zaman daha iyidir.

Hamileyken Artan İdrara Çıkma İsteğiyle Başa Çıkmak İçin İpuçları

Daha sık idrara çıkmayı önleyemezsiniz. Ayrıca bu durum gebelik sırasında vücudunuzun su dengesini korumak ve sağlıklı kalabilmek için bol sıvı almanın doğal sonucu olduğu için önlemek de istemezsiniz. İşte hayatınızı kolaylaştıracak bazı ipuçları:

  • Tuvaletteyken mesanenizi tamamen boşaltabilmek için öne doğru eğilin.

  • Geceleyin idrara çıkma sıklığını azaltmak için uyumadan önce fazla su içmemeye çalışın.

  • Daha sık idrara çıkmanıza neden olabilecek kafeinli içecek ve yiyeceklerden uzak durmaya çalışın.

  • Hem doğum öncesi hem de doğum sonrasında, öksürür, hapşurur ya da gülerken idrar kaçırmanızı önlemeye yardımcı olacağı için, pelvik taban kaslarınızı güçlendirecek Kegel egzersizleri yapın. (Öksürüp hapşururken idrar kaçırıyorsanız, günlük ped kullanabilirsiniz.)

  • İdrarınız koyu sarı ya da turuncuysa, bu yeterince sıvı almadığınızın bir göstergesi olabilir -idrarınız normal açık sarı rengine kavuşana kadar, sıvı alımınızı artırmaya çalışın.

  • Dışarı çıkıyorsanız ya da uzunca bir toplantıya girecekseniz, hemen öncesinde tuvalete gidin. Ayrıca hazırlıksız yakalanmamak için en yakın tuvaletin nerede olduğunu önceden belirleyin.

İdrara Sık Çıkma Bir Sorun Belirtisi Olabilir Mi?

İdrara sık çıkma genellikle normal bir gebelik belirtisidir. Ne var ki bazen doktor müdahalesi gerektiren bir sağlık sorunu da olabilir. Bu sorunlar:

  • İdrar yolu enfeksiyonu. Çoğu kadın idrara çıkma sıklığının gebelikten mi, yoksa enfeksiyon mu olduğunu merak eder. Eğer enfeksiyonsa, idrarınızı yaparken ağrı ve yanma hissedebilir, ateşlenebilir, idrarınızın bulanık renkte olduğunu fark edebilir ya da kan görebilirsiniz. Ayrıca çok sıkıştığınız halde, idrarınız sadece birkaç damla gelebilir. Büyüyen rahmin idrar yollarına yaptığı baskı bakteriyel enfeksiyon riskini artırdığı için, hamile kadınlar 6 ile 24. haftalar arasında artan idrar yolları enfeksiyonu riskiyle karşı karşıya kalırlar. Eğer sizde idrar yolları enfeksiyonu olduğundan şüpheleniyorsanız, tedavi için doktorunuza danışmalısınız.

  • Gebelik şekeri. İdrara sık çıkma, bazen anne adaylarının küçük bir bölümünü etkileyen genellikle geçici bir diyabet türü olan gebelik şekerinin belirtisi olabilir. Sağlık uzmanları genelde gebeliğin 24 ve 28. haftaları arasında gebelik şekeri testi yaparlar. Gebelik şekeri tedavi edilirse, bebeğin sağlığı olumsuz etkilenmez ve doğumdan sonra diyabet genellikle kaybolur. Eğer sık idrara çıkmayla birlikte sürekli bir susuzluk, bulantı ya da bitkinlik hissederseniz, doktorunuza danışmalısınız.

Gebeliğin erken döneminde idrara sık çıkma yaygın görülen ve genellikle endişelenmenizi gerektirmeyecek bir durumdur. Tuvalete gidip durmaktan sıkılsanız da, gebeliğin son dönemlerinde tekrar geri gelene kadar, kısa bir süre sonra rahatlayacağınızı unutmayın. Bebeğiniz doğar doğmaz sürekli idrara çıkmaktan kurtulacak, artık sadece bebeğinizin bez değişimini düşüneceksiniz!

Çerez Onayı