Ay Ay Gebelik: İkinci Ay

Gebeliğin ikinci ayında kendinizi bunalmış, heyecanlı, endişeli, mutlu, hatta belki hepsi ve daha fazlasını bir arada hissedebilirsiniz. Gebelik şimdilik sizin için böyle bir şey.

Gebeliğin İkinci Ayında Sık Görülen Belirtiler

Gebeliğin ikinci ayında çoğunlukla deneyimlenen semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Ruh hali değişiklikleri

  • Sabah bulantıları

  • Belli yiyeceklere aşerme ve bazılarından tiksinme

  • Hafif el ayak şişmeleri

  • Mide ekşimesi ve hazımsızlık

  • Kabızlık

  • Ödem

  • Gaz

  • Yorgunluk

  • Baş dönmesi

Bunların hiçbiri hoş belirtiler olmasa da, gebeliğin normal birer parçasıdırlar ve siz sadece bir kısmını yaşayabilirsiniz.

Ruh hali değişiklikleri: Ruh hali değişikliklerinin nedenlerinden biri, human karyonik gonadotropin (hCG), progesteron ve östrojen gibi hormonların vücudunuza akın etmiş olmasıdır. Bu hormonlar ayrıca gaz, kabızlık, mide ekşimesi, baş dönmesi, deri pigmentlerindeki değişim (göğüs uçlarının koyulaşması), kas ağrısı ve varis gibi diğer gebelik semptomlarında da rol oynar.

İnişli çıkışlı ruh haliniz de kendinizi fiziksel olarak nasıl hissettiğinize bağlı olabilir. Örneğin mide ekşimesi ve baş dönmeniz varsa, moralinizin biraz bozuk olması doğaldır.

Sabah Bulantısı: İlk üç ayda sabah bulantınız olabilir. Çoğunlukla sabahları görülmesine rağmen, bulantı günün herhangi bir saatinde de gerçekleşebilir. Çoğu kadın için iyi haberse, bulantının ikinci üç ayda geçecek olmasıdır.

Sabah bulantısıyla savaşmak için, dengeli beslenin, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun, midenizin boş olmaması için sık ve az az yiyin. Sabah uyandığınızda yataktan çıkmadan önce, kan şekerinizi stabilize etmek için sade kraker yemeyi deneyin. Bunun dışında susuz kalmayın ve limon dilimlerini koklamayı ya da emmeyi deneyin.

Aşerme: Gebeliğin ikinci ayı civarında deneyimleyebileceğiniz semptomlardan biri de aşerme ve tiksinmedir. Neden bazı yiyeceklerin bu hisleri yarattığı bilinmez, ama tuhaf görünse de gebelik sırasında sık olarak rastlanır. Canınız tebeşir ya da toprak gibi yiyecek olmayan şeyler çekiyorsa, doktorunuza danışmalısınız.

Gebeliğin İkinci Ayı: İçerideki ve Dışarıdaki Değişimler

Cenin Gelişimi: Gebeliğin ikinci ayında, henüz cenin olan bebeğinizin yüz bölümünde ağız, dil ve burnu oluşmaya başlar. Göz kapakları henüz kapalıdır ve daha birkaç ay boyunca açılmaz. Kulak tomurcukları kulak kepçesi şekline doğru gelişmeye başlar. Minik el ve ayak parmaklarına ek olarak ayak tırnakları gelişir. Minik bebeğiniz, henüz hissedemeyecek olsanız da, ufak ufak hareketlenmeye başlayabilir.

Gebeliğin ikinci ayının sonunda organlar, iskelet, kollar ve bacaklar yerli yerinde olacaktır. Ayrıca plasenta da şekillenmiş olacak ve küçüğünüz için hamileliğiniz boyunca besin sağlamaya başlayacaktır.

Vücudunuzdaki Değişimler: Bu aşamada vücudunuzda çok büyük bir değişiklik görülmez, ama göğüslerinizde bir miktar ağırlık ve şişlik hissetmeye başlayabilirsiniz. Hamilelik sırasında bazı kadınlarda, artan kan hacmi ve hormon seviyesi yüzünden varisli damarlar oluşabilir. Egzersiz, varisten korunmanıza yardım edebilir, ayrıca doğumdan birkaç ay sonra varisler de yok olurlar.

Gebeliğin İkinci Ayı İçin Kısa Bir Liste

  • İlk doktor randevuları: Sağlığınızın ve gebelik sürecinin iyi olduğundan emin olmak için tüm doğum öncesi randevularınıza sadık kalın. Bu ayın başında ve genellikle ilk randevunuzda, sağlık uzmanınız fetüsün kalp atışını duyacaktır. İkiz ya da daha fazla bebek bekliyorsanız, birden fazla kalp atışı olacaktır.

  • Sağlıklı beslenin: Doktorunuz besleyici ve sağlıklı bir hamilelik diyeti için size gerekli önerileri yapacak ve aklınıza takılan soruları cevaplayacaktır.

  • Gebelikte duygular: Gebeliğinizin ikinci ayında, duygusal durumunuz inişli çıkışlı olabilir. Kendinize bir destek grubu bulabilir ya da sevdiklerinizle hisleriniz konusunda konuşabilirsiniz.

  • Doğum tarihinizi hesaplayın: Doğum yapacağınız tarihi henüz hesaplamadıysanız, Prima’nın doğum tarihi hesaplayıcısını kullanabilir, küçüğünüzü ne zaman doğuracağınızı hesaplayabilirsiniz.

  • Gebelik hakkında daha fazla ipucu ve bilgi için kaydolun.

Çerez Onayı