Gebeliğin İkinci Üç Ayı: 14-27. Haftalar

Çoğu anne adayı için ikinci üç ay, gebeliğin en keyifli ve rahat dönemidir. Sabah bulantısı muhtemelen geçmiştir ve henüz büyük bir karınla ekstra bebek ağırlığının verdiği rahatsızlık yoktur. Yine de bazı sıkıntılarınız olabilir. İkinci üç ayın en sık görülen rahatsızlıkları kabızlık, hemoroid ve kasık bölgesinde hissedilen round ligament ağrısıdır.

Bu arada küçüğünüz büyüyüp gelişmeye devam eder ve siz de çoğu kadın gibi, 14 - 27. haftalar arasında görülen enerji artışını yaşayacak kadar şanslı olabilirsiniz.

Bebeğinizin İkinci Üç Aydaki Gelişimi

Gebeliğin ikinci üç ayında gelişim, ilk üç ayda atılan temel üzerinde gelişmeye devam eder. Küçüğünüz bir şeftali ebatlarındayken, bu üç ay boyunca karnıbahar büyüklüğüne ulaşır. Bu gelişim atağı karnınız büyüdükçe daha görünür, ikinci üç ayda hareketleri hissetmeye başlayınca daha elle tutulur hale gelir.

Gebeliğin ikinci üç ayının her haftası yeni bir şeyler getirir. Örneğin 14. haftada [https://www.prima.com.tr/hamilelik/hamilelik-takvimi/14-haftalik-gebelik\] küçüğünüz emme ve yutma hareketlerinin alıştırmalarını yapmaya başlar (hatta bu kadar erken bir aşamada minik parmağını emmeye bile başlayabilir). Baş bölgesindeki göz ve kulak gibi organları, normal yerlerini almaya başlar. Gebeliğin altıncı ayında küçüğünüzün kalp atışı steteskopla dışarıdan duyulabilecek kadar güçlüdür; bir uyku düzeni geliştirmeye başlar, hatta kendine uyurken tercih ettiği bir pozisyon bulur. Kulakları duyabilecek kadar geliştiği için, ona dilediğiniz gibi şarkı söyleyebilir ya da kitap okuyabilirsiniz.

İLGİLİ GEBELİK ARAÇLARI

Bebek isimleri - araç ikonu

Bebek isimleri sözlüğü

Cinsiyete göre filtrele:

Kız

Erkek

Üniseks

Temaya göre filtrele:

Mavi

Yeşil

Mor

Kırmızı

İkinci Üç Ayda Sizi Neler Bekliyor

İkinci üç ayda birçok heyecan verici şey gerçekleşir. Örneğin karnınız hamile olduğunuz anlaşılacak şekilde büyür. İkinci üç ayın bir diğer önemli kilometre taşı, küçüğünüzün ilk hareketlerini hissedebilecek olmanızdır. 20-27. haftalar arasında büyük bir olasılıkla bebeğinizin epey aktif olduğunu hissedersiniz. Çünkü son üç ayda yeri iyice daralana kadar, hala karnınızda takla atabileceği kadar yere sahiptir.

Tanımadığınız insanlardan, istemediğiniz tavsiyelerin yanı sıra bazı ikinci üç ay semptomları da yaşayabilirsiniz. Bunlar arasında nefes darlığı, ani baş dönmeleri, sırt ağrısı, yüksek tansiyon, kabızlık, hemoroid, round ligament ağrısı ve uyku problemleri yer alabilir. Bu dönemde en sık rastlanan birkaç semptomu daha ayrıntılı bir şekilde, yararlı olabilecek bazı ipuçlarıyla birlikte aşağıda açıkladık:

  • Kabızlık Gebelik sırasındaki hormonal değişim, sindirim sistemi faaliyetlerinde azalmaya yol açar. Ayrıca bebek büyüdükçe kalın bağırsaklarınıza baskı yapar. Tüm bunlar kabızlığa neden olabilir. Neyse ki diyetinizde yapacağınız ufak bir değişiklik, işlerin yoluna girmesini sağlayacaktır. Bu nedenle bolca su için ve daha fazla lifli gıda tüketin (kuru erik, tahıl kepeği ve salata). Her gün egzersiz yapın. Zindelik seviyenizi ve nasıl hissettiğinizi göz önünde bulundurun, ancak 15 dakikalık bir yürüyüş bile kan dolaşımınızı iyileştirecek, kaslarınızı güçlendirecektir. Doktorunuza danışmadan, reçetesiz bir kabızlık giderici ilaç almayın.

  • Hemoroid Rektumdaki genişlemiş damarlar, yani hemoroid, gebelikte bu bölgede artan baskı nedeniyle oluşur. Hemoroid, bebek büyüdükçe kötülemeye eğilimli olduğundan, hemen ilk belirtide tedavi edilmesi, sonrasında kontrol altına alınabilmesine yardımcı olur. Uzun süre ayakta durmaktan kaçının ve ağrıyı hafifletmek için ılık banyo yapın. Kabızlığı önlemek önemlidir, çünkü tuvalete çıkmak için kendinizi ne kadar az zorlarsanız (ve dışkınız ne kadar yumuşak olursa), o kadar iyi olacaktır.

  • Round Ligament Ağrısı Kasık bölgenizde ağrı ya da kramp varsa, muhtemelen round ligament ağrısından kaynaklanmaktadır. Rahim büyüdükçe, karın bölgesinde onu yerinde tutan ligamentin de esnemesi gerekir ve bu esneme, ağrıya neden olabilir. Ne yazık ki round ligament ağrısını hafifletmek için yapabileceğiniz çok fazla bir şey yoktur, ama ağrı dayanılmaz hale gelirse doktorunuza danışabilirsiniz. Gebelikte kasık ve karın ağrısı aynı zamanda olası bir sorunun da işareti olabilir, bu durumda doktorunuzun müdahalesi gerebilir.

Bir süredir hamile olsanız da, gebelik önemli bir değişiklik olduğu için moral değişimleri yaşamaya devam etmeniz tamamen doğaldır. İyi tarafından bakın: ikinci üç ayın tüm iniş çıkışları sonrasında gebeliğin son dönemine ulaşacaksınız —üçüncü üç ay.

İkinci Üç Ay İçin Aklınızda Bulunsun

Yolun yaklaşık yarısında —20. hafta— bebeğinizin sağlığından ve doğum tarihinden emin olmak için bir ultrason taraması yaptırabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz, tarama sırasında bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

İkinci üç ayda sağlıklı gebelik diyetinize devam etmeniz önemlidir. Umarız bu dönemde normal iştahınız da geri dönmüş olacaktır, ama yine de “iki kişilik” yememelisiniz.

Artan enerjinizi egzersize başlamak ya da devam etmek için kullanın. Öncelikle doktorunuza danışmanız iyi olsa da yürümek, yüzmek ve hamile yogası gebelik egzersizleriniz için iyi birer alternatif olabilir.

Bebeğinizin kız mı yoksa erkek mi olduğunu öğrendikten sonra (hatta öğrenmeden önce), bebek giysileri almaya ve bebek odasını dekore etmeye başlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize isim de düşünmeye başlayabilirsiniz. Bu konuda Prima Bebek İsimleri Sözlüğü size yardımcı olabilir. Tüm hazırlıklarınızda size iyi eğlenceler dileriz!

Çerez Onayı