Bebeklerde Diş Problemlerini Çözme

Bebeğinizin süt dişleri çıktığında bebeğinizin dişine zarar verebileceğini veya dişinin çürüyebileceğini düşünebilirsiniz. Ancak bebekler dişlerine herhangi bir zamanda zarar verebilir veya dişlerinde çürük oluşabilir. Dişle ilgili genel sorunlar ve hasarlarla ilgili tavsiyelerimize göz atabilirsiniz.

Bebeğimin Dişi Kırılırsa Ne Yapmam Gerekir?

Küçük çocukların yaklaşık üçte birinde özellikle 18-40. aylarda dişle ilgili bir travma görülebilir. Çocuğunuzun dişi kırılırsa ne yapmanız gerekir?

  • Kanamayı durdurmaya çalışın. Kanayan bölgeye baskı uygulayın.

  • Kanama durmazsa tıbbi yardım isteyin. 10 dakika sonra kanama durur. Kanama durmazsa diş doktoruna veya acile gidin.

  • Ağrı kesici verebilirsiniz. Doktorunuza çocuğunuza ağrı kesici verip veremeyeceğinizi sorun.

  • Diş hekimini arayın. Diş hekimi, dişin kırılması durumunda yapılması gereken en iyi şeyi önerecektir.

    • Süt dişleri: Diş doktoru çıkan bebek dişinin tekrar yerleştirilmesinin iyi olmayacağına karar verebilir çünkü bu işlem kalıcı dişin büyümesini önleyebilir. Bir hasar olup olmadığını görmek için çocuğunuzu diş doktoruna götürmeniz gereklidir.

    • Kalıcı dişler: Yerinden çıkan kalıcı bir diş, iki saat içinde tekrar yerine yerleştirilebilir (Çocuğunuzun kalıcı dişleri yaklaşık 6 veya 7 yaşındayken çıkar). Bu durumda çocuğu hızlıca diş doktoruna götürmek önemlidir.

  • Dişi nemli tutun veya yerine takın. Dişi kök kısmından değil üst kısmından tutun ve (temizlemeden) süte koyun. Mümkünse, diş doktoru randevusuna gidene kadar çocuğunuzun gazlı bir bezi ısırmasını sağlayın.

  • Sakin olun. Çocuğunuzun dişi hasar gördüğünde veya dişi yerinden çıktığında panik yapmayın. Ama sakin olmaya çalışın ve çocuğunuzun daha çok gerilmesine neden olmayın. Ağızdaki kan miktarı fazla olduğu için normal bir kanama olduğundan daha kötü görünebilir. Ayrıca ağızdaki yaraların hızlı şekilde iyileştiğini hatırlatırız.

Kısmi Kırılma, Kopma veya Çatlamalar için Yapabilecekleriniz

Dişin üst kısmının (görünen kısmı) köklerinden daha uzun olması nedeniyle bebek dişleri, yetişkin dişlerine göre çok daha hızlı şekilde hasar görür. Bu yüzden de bebeğinizin veya küçük çocuğunuzun dişini kırma veya çatlatma olasılığı düşük değildir. Her türlü hasarda kontrol için diş doktorundan randevu alın.

Aşağıdaki durumlarda hemen diş doktoruna gidin:

  • Dişin diş etlerinden kısmen çıkması

  • Dişte bir çatlak olması

  • Bir parça kırmızı etin (diş siniri) görünmesi

  • Çocuğunuzun çok huzursuz görünmesi

Aşağıdaki durumlarda bir diş doktoru randevusu planlayın:

  • Dişin çatlaması (Hasara neden olan kazadan sonra çocuğunuzun ağzını ılık suyla temizleyin ve şişme olmaması için çocuğunuzun yüzüne soğuk kompres uygulayın)

  • Dişin kırılması

  • Dişin diş etine batmış olması ama kopmuş olmaması veya kanamaması

  • Dişin biraz yana doğru hareket etmiş olması halinde çocuğunuz dişini diliyle yerine itebilir. Ancak bebeğin dişi sallanıyorsa diş doktoru herhangi bir boğulma tehlikesini önlemek için dişi çekmeye karar verebilir.

Dişle ilgili bir travma meydana geldikten sonra bebeklerin dişlerinde birkaç hafta boyunca renk değişikliği olabilir. Bu da dişin iç kısmının öldüğü ve dişin sökülmesi gerektiği anlamına gelebilir.

Diş etindeki, Dudaktaki veya Dildeki Hasarlar

Diş etinde, dudakta veya dilde kanamaya neden olan kazalar şok edici olabilir ama yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Diş etlerinde veya dudaklarda kesik veya morarma olması durumunda:

    1. Kanama durana kadar küçük bir buz torbası veya nemlendirilmiş gazlı bezle soğuk baskı uygulayın.

    2. Bol bol sarılmak ve oynamak çocuğunuzun ağrısını hafifletebilir veya dikkatini dağıtabilir.

    3. Bebeğinizin ağrısı yoksa veya herhangi bir kanama veya diş hasarı yoksa diş doktoruna gitmeye gerek yoktur.

    4. Kesiğin 0,5 cm'den büyük olması veya dudağına kadar uzanması durumunda iyileşmenin doğru şekilde gerçekleşmesi için çocuğunuzu doktora götürün.

  • Dilde kesik olması durumunda: Çok fazla kan görürseniz panik olmayın. Dildeki kan miktarı fazladır, kanama çok fazla gibi görünse de genellikle kendi kendine iyileşir. Kanamanın durmaması halinde doktorunuza veya acile gidin.

Bebeklerde Diş Çürüğü

Bazı anne ve babalar bebek dişlerinin yerini daha sonra kalıcı dişler alacağı için bebek dişlerindeki çürümelerin pek önemli olmadığını düşünürler. Ancak bebek dişlerindeki çürüme ağrıya ve enfeksiyona neden olabileceği gibi çok fazla çürüyen bebek dişlerinin de sökülmesi gerekebilir. Çürükler aynı zamanda sonra çıkacak olan kalıcı dişlerin sağlıklı şekilde çıkmasını da önleyebilir. Bebek dişlerinde çürümeleri önlemenin bazı yöntemleri:

  • Çocuğunuza meyve suyu, gazlı içecek veya şekerli su gibi tatlı içecekler vermeyin.

  • Bebeğinizin emziğini hiçbir zaman şekere batırmayın çünkü bunu yapmak ön dişlerde çürümelere neden olabilir.

  • Bebeğiniz biberondan içiyorsa biberonuna yalnızca mama, anne sütü veya süt koyun ve biberon çürüklerini önlemek için bebeğinizin içeceğini uykudan önce bitirmesini sağlayın.

  • Sütte veya mamada bulunan doğal şekerler de dişlerde çürümeye neden olacağından çocuğunuzun dişlerini günde iki kez fırçalayın.

Bebeklerde diş çürümelerini önlemeye başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Bebeğin dişlerinde çürüme olduğunu görürseniz yardım almak için bir diş doktoruna gidebilirsiniz.

Çocuğunuzun Ağız Sağlığını Korumak için Yapmanız Gerekenler

Bebeğinizin güzel dişlerini korumak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

  • Bebeğinizin diş etlerini ve dişlerini temizleyin: Süt dişleri çıkmadan önce bile diş temizliği için hazırlanmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizin diş etlerini her zaman yumuşak ıslak bir bezle silebilirsiniz. Bu konu sizin için gerçekten önemliyse bunu her beslenme sonrasında yapabilirsiniz. Daha sonra süt dişleri çıktığında bebeğinizin dişlerini, dilini ve diş etlerini sabahları ve geceleri yumuşak kıllı bir fırçayla nazikçe fırçalayın. Bebeğinizin ağız sağlığıyla ilgili bazı sık sorulan sorulara göz atabilirsiniz.

  • Diş çıkarmayla ilgili sorunlar: Dişler diş etlerinden dışarı çıkmaya çalıştığından bebeğiniz diş çıkarma döneminde biraz rahatsızlık yaşayabilir. Diş çıkarma belirtileri ve rahatlatma yöntemlerini buradan okuyabilirsiniz.

  • Diş doktoruna zamanından önce ve sık sık gidin: Diş doktoruna bebeğiniz iyice hareketlenmeden gitmeniz iyi olabilir. İlk diş doktoru kontrolü ilk doğum gününe kadar, yani genel 1 yaş kontrolüne kadar yapılmalıdır. Bundan sonra diş doktoruna yılda iki kez gidilebilir.

  • Bebek koruma önlemleri alın: Sivri köşeleri köşe koruyucularla kapatma, çocuğunuzun takılabileceği halıları kaldırma ve merdivenlerin başına ve sonuna korkuluk yerleştirme dahil bebek koruma önlemleri alın. Ek önlem olarak sert zeminler üzerine oyun minderleri de koyabilirsiniz.

  • Dişlerde çürümeyi önleyin: Dişlerde çürümeyi önlemek için özellikle öğünler arasında bebeğinize şekerli içecekler yerine su verebilir veya şekerli yiyecekler vermeyebilirsiniz.

  • Hasar gören süt dişi bakımını yapın. Süt dişlerinden herhangi birinde hasar meydana geldiğinizde kontrol için diş doktoruna gidin çünkü bu tür durumlar diş etlerinin altında gelişmekte olan kalıcı dişlere zarar verebilir ve gelişimi geciktirebilir. Diş doktoru sinir hasarı gibi uzman olmayanların göremeyeceği diş problemlerini de görebilir.

Bebeğinizin diş bakımı günlük rutinin bir parçasıdır ve bu alışkanlıklar çocuğunuzun yaşam boyu sürecek güzel ve sağlıklı bir gülüşü olmasını sağlar. Kazalar her zaman olabilir. Bebeğinizin dişlerinde bir hasar olduğunuz yapmanız gerekenlere buradan göz atabilirsiniz:

Çerez Onayı