D Vitamininin Bebeklere Faydaları

Bir ebeveyn olarak, bebeğinizin doğru beslenmesini ne kadar önemsediğinizi biliyoruz. Bebekler için önemli olan besinlerden biri de D vitaminidir. Anne sütü bebekler için tek başına yeterli D vitaminini içermiyor. Bu yüzden kısmen veya tamamen anne sütüyle beslenen bebekler, sağlıklı bir bağışıklık ile güçlü bir kemik yapısına sahip olmak ve raşitizm gibi hastalıklara yakalanmamak için D vitamini takviyesine ihtiyaç duyar. D vitamininin bebekler için faydalarını ve yenidoğan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu vitamin miktarını bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Bebekler İçin D Vitamininin Faydaları Nelerdir?

D vitamini, vücudun kalsiyumu emmesini sağladığı için bebekler (aynı zamanda daha büyük çocuklar ve yetişkinler için) için elzemdir. Kalsiyum, D vitamini ile birlikte kemiklerin gelişmesine, aynı zamanda güçlü ve sağlıklı olmasına yardım eder.

Bebekler yeterli miktarda D vitamini almazsa, kemiklerin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olan raşitizm hastalığına yakalanabilirler.

D vitamini ayrıca; enfeksiyonla mücadeleye, kalp sağlığının korunmasına, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ve kronik hastalık riskinin azalmasına katkı sunar.

Bebeklerde D Vitamini Eksikliğinin Neden Olduğu Riskler

Bebeklerde D vitamini eksikliği, kemiklerin yumuşaması ve zayıflamasına neden olarak bebeğin bacaklarının eğri görünmesine yol açabilir. Çarpık bacakların bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda yaygın olduğunu; bu durumun genellikle 2 yaşından önce kendi kendine düzeldiğini de hatırlatalım. Bebeklerde ve küçük yaştaki bebeklerde, normal gelişim aralığında da çarpık bacaklara rastlanabilir. Bu durumun, bebeklerin rahimde kıvrılarak durdukları pozisyondan kaynaklandığı düşünülüyor.

Bununla birlikte, durumun sebebi aşırı D vitamini eksikliği de olabilir. Raşitizm dahil, çocuğunuzun fiziksel gelişimini engelleyebilecek rahatsızlıklara dair bazı belirtilere dikkat etmelisiniz. İşte bebeklerde D vitamini eksikliği belirtileri:

  • bacaklarda aşırı eğrilik

  • bir bacağın diğerinden daha çok kıvrılması

  • 2 yaşından sonra kötüleşen çarpık bacaklar

  • 7 yaşından sonra parantez bacak gelişimi

  • kısa boy

  • nöbetler

  • nefes almada zorluk.

Uzmanlar ayrıca, D vitamini eksikliği ile bebekler büyüyünce (çocukluk veya yetişkinliğe erişince) ortaya çıkan aşağıda belirtilen bazı hastalık ve rahatsızlıklar arasında bağlantılar buldular.

  • kolon, meme veya prostat kanseri

  • hipertansiyon

  • diyabet

  • alerji

  • astım

  • solunum ve viral enfeksiyonları

  • MS (Çoklu Skleroz) ve romatoid artrit dahil olmak üzere otoimmün hastalıklar.

Bu hastalık ve komplikasyonlar ilk bakışta korkutucu olsa da hepsinin nadiren görüldüğünü unutmayın. Doğru takviye ile bebeğiniz güçlü ve sağlıklı kalmasını sağlayacak tüm besinleri alabilir! Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, çocuğunuzun sağlık uzmanına danışın.

Özet

Bebeklerde D vitamini eksikliği, kemikleri yumuşatıp zayıflatan raşitizm hastalığına neden olabileceğinden, bebeğinizin yeterli miktarda D vitamini alması hayati önem taşır. Uzun süreli D vitamini eksikliği, çocuklukta veya yetişkinlikte ortaya çıkabilecek diğer hastalıklarla ilişkili olabilir.

Bebekler İçin Ne Kadar D Vitamini Gereklidir?

Amerikan Pediatri Akademisi ve Tıp Enstitüsü, bebekler için ilk yıl içinde günlük 400 IU (uluslararası birim) D vitamini almayı öneriyor. 1 yaşından büyük bebekler için ise miktar günde 600 IU'ya kadar çıkıyor. Bebeğinizin yeterli miktarda D vitamini alıp almadığını anlamak için aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurabilirsiniz:

Anne sütüyle beslenen bebekler ile kısmen anne sütüyle beslenen bebekler, sadece anne sütünden yeterli D vitaminini alamayabilir. Bu yüzden sıvı D vitamini (damlalar) ile desteklenmeleri gerekir.

Çoğu bebek maması markasında D vitamini takviyesi bulunur, bu yüzden mamayla beslenen bebekler genellikle mamalarından bol miktarda D vitamini alır. Mamanızın etiketini kontrol edip bu konuda çocuğunuzun sağlık uzmanına danışabilirsiniz. Önerilen D vitamini miktarını tutturmak için bebeklerin günde 900 mililitreye yakın güçlendirilmiş mama tüketmesi gerekir. Çoğu bebek bu miktarı içemeyeceği için D vitaminini takviye olarak almak daha mantıklıdır. Detaylar için sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz.

Her bebek farklı olduğu için her birinin de kendine has ihtiyaçları olacaktır. Aşağıda listelediğimiz rahatsızlık ve koşullar, bazı bebeklerin daha fazla D vitaminine ihtiyaç duymasına neden olabilir:

  • obezite

  • kemik ağrısı

  • kırıklar

  • çölyak hastalığı

  • kistik fibroz

  • yakın zamanda geçirilmiş bir ameliyat

  • D vitamini emilimini engelleyen ilaçların kullanılması.

Bebeğinize vereceğiniz sıvı D vitamini (D vitamini damlası) miktarını belirlemek için aşağıdaki tablodan ve çocuğunuzun sağlık uzmanınızdan yardım alabilirsiniz.

Bebeğin Yaşı

Günlük D Vitamini Miktarı

D Vitamini Kaynakları

0-6 ay

400 IU

takviye

6 aylık – 1 yaş

400 IU

takviye ve katı gıdalar

1+ yaş

600 IU

takviye ve/veya katı gıdalar

D Vitamini Kaynakları

Vücuda D vitaminini almanın çeşitli yolları vardır. Bebeklerin D vitaminini doğal yoldan alması daha zordur, bu yüzden takviye vitaminler onlar için en iyi seçenektir. D vitamini kaynakları şunlardır:

Güneş ışığı. Cildimiz güneş ışığına maruz kalınca vücudumuz D vitaminini doğal olarak üretir. Ancak bebekler için güneşe doğrudan maruz kalmak tehlikeli olduğu için güneş bebeğiniz için optimal bir D vitamini kaynağı sayılmaz. Bebeklerin doğrudan gelen güneş ışınlarından uzak tutulması, güneşe çıkacakları zaman da cilt kanseri ve diğer cilt sorunlarından korunmaları için güneş kremi ve koruyucu giysilerle desteklenmeleri önerilir.

Anne sütü ve formül bebek maması. Anne sütü bir miktar D vitamini ile birlikte bebeğinizin ihtiyaç duyduğu diğer tüm vitaminleri; özellikle C, E ve B vitaminlerini sağlar. Ancak anne sütündeki D vitamini miktarı, kemik sağlığını garantiye almak ve raşitizm gibi hastalıkları önlemek için yeterli değildir. Bebek maması çoğunlukla takviye D vitamini (litre başına yaklaşık 400 IU) ile desteklenir. Anne sütü ve bebek maması günde ancak 900 mililitre tüketilirse yeterli bir D vitamini kaynağı olabilir.

Katı gıdalar. Bazı katı gıdalar; D vitaminini içermesine rağmen, yaklaşık 6 aylık olana kadar katı gıda ile beslenemeyen bebekler için yararlı bir besin kaynağı olamaz.

Her bebek farklıdır ancak katı gıdaya geçmek için bebeğinizin yaklaşık 6 aylık olmasını beklemek en doğrusudur.

Bebeğinizin menüsünü katı gıdalarla zenginleştirmenin zamanı geldiğinde; yumurta, yoğurt ve mısır gevreği gibi doğal olarak ve ek D vitamini içeren bebek dostu yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

Takviyeler. Bebeklerin D vitaminini her gün önerilen miktarda almalarının en iyi yolu sıvı takviyeler içmeleridir. 1 yaşından küçük bebekler D vitamini damlaları ile günde 400 IU, 1 yaşından büyük bebekler ise 600 IU D vitamini alabilir.

Özet

Bebekler yalnızca anne sütü, güneş ışınları ve yiyecekler gibi doğal kaynaklardan yeterli miktarda D vitaminini alamaz. Bebeğiniz D vitamini ile takviye edilmiş mamaları yeterince tüketmiyorsa, günde en az 400 IU takviye alması gerekir. Bebeğinizin ihtiyacı olan D vitamini miktarını belirlemek için sağlık uzmanınıza danışın.

Bebeğiniz İçin D Vitamini Damlası Nasıl Kullanılır?

Bebeğinizin hap yutması güvenli olmadığından D vitaminini sıvı halde alması gerekiyor. Yenidoğan bebeğinize D vitamini içirmeniz oldukça basit; tek ihtiyacınız olan, sıvı takviyeniz ve onunla birlikte gelen damlalık. İşte bebeklerde D vitamini kullanımının iki basit adımı:

Yönergeleri dikkatlice okuyun. Bebeğinize vereceğiniz D vitamini miktarını gözden geçirin, uygun dozu nasıl ölçeceğinizle ilgili talimatları takip edin. Önerilen dozu aşmayın.

Sıvıyı bebeğinizin ağzına bırakın. D vitamini damlalarını bebeğinizin diline veya ağzının kenarlarına bırakın. Öksürüğe veya boğulmaya neden olabileceğinden damlaları bebeğinizin boğazına damlatmayın.

D vitamini damlaları çok hareketli bebekler ve özellikle prematüre bebekler ile diş çıkardığı için huysuzlanan bebekler için oldukça faydalıdır.

Bebeklerin D Vitamini Damlasına Ne Kadar Süre İhtiyacı Vardır?

Bebeğiniz doğumdan hemen sonra D vitamini damlası almaya başlayabilir. Bebeğiniz 1 yaşından küçükse, doktoru büyük ihtimalle günlük 400 IU; 1 yaşından büyükse günlük 600 IU olan standart miktarı reçete edecektir. Bebeğiniz somon, yumurta sarısı ve güçlendirilmiş gıdalar gibi diğer katı yiyecekleri yemeye başladığında, aldığı D vitamini miktarını azaltabilirsiniz.

Her bebek ve çocuk birbirinden farklıdır. Bebekler için önerilen standart bir D vitamini dozu olsa, bebeğinizin dozunu doktorunuza danışmanızı öneririz. Bir bebek için standart doz yeterliyken bir diğerinin daha fazla takviye alması veya daha uzun süre vitamin kullanması gerekebilir.

Bir Bakışta SSS

Anne sütü ve formül bebek mamaları tek başına yeterli D vitamini sağlamaz. Dolayısıyla çoğu bebeğin önerilen günlük D vitamini miktarı olan 400 IU'ya ulaşması için damlaya ihtiyacı vardır.

Sonuç Olarak

Bebeklerin sağlıklı kalmaları ve güçlü kemiklere sahip olmaları için yeterli miktarda D vitamini alması gerekir. Anne sütü, bebekler için yeterli D vitaminini içermez. Ayrıca günlük standart dozu içeren D vitamini takviyeli formül bebek maması fazla miktarda olduğundan bebeklerin çoğu bu miktarın tamamını tüketemeyebilir. Bu durumda en iyi çözüm bebeğinizin kolayca yutabileceği D vitamini damlalarını tercih etmektir.

Bebeğiniz 1 yaşına gelene dek önerilen günlük D vitamini miktarı 400 IU’dir. Ancak her çocuk diğerinden farklıdır. Bu yüzden bebeğinizin ihtiyaç duyduğu D vitamini takviyesi miktarını belirlemek üzere doktorunuzla konuşmanızı öneririz.

Bebeğinizin ilk 24 aylık gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinin!

Kaynaklar:

Çerez Onayı