4 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

4 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

Hamile olduğunuzu mu öğrendiniz? Tebrikler! Hamileliğinizi, adet gününüz geçince fark etmiş olabilirsiniz. Hamileliğin dördüncü haftasında, evde yapılan bir hamilelik testi ile gebelikten yaklaşık 10 gün sonra idrarda görülebilen hamilelik hormonu hCG'yi (insan koryonik gonadotropini) tespit edebilir ve pozitif sonuç alabilirsiniz.

Ebeveyn olma ihtimali sizi çok heyecanlandırıyor olabileceği gibi bu fikre hâlâ alışma aşamasında da olabilirsiniz. Her halükarda, şimdi kendinize daha dikkat etmeye ve planlama yapmaya başlamanın tam zamanı. Bebeğinizin ne zaman doğacağını merak ediyorsanız Doğum Tarihi Hesaplayıcımızı kullanabilirsiniz!

Siz hamileliğe alışırken içinizde yepyeni bir yeni hayat oluşuyor. Döllenmiş yumurta kendini rahminize yerleştiriyor.

Ardından hızla hücre katmanlarına bölünüyor ve bunların bazıları embriyo haline geliyor. Hücre katmanları ise sinir sistemi, iskelet, kas, organ ve cilt gibi bebeğinizin vücudunun farklı bölümlerini oluşturuyor.

Vücudunuzun sistemlerini bebeğinizinkine bağlayan disk benzeri bir organ olan plasenta oluşmaya başlıyor ve yumurtanın yerleştiği rahim duvarına yapışıyor.

Göbek kordonu, plasentanın parçalarından birinden dışarıya uzanıyor. Bebeğinizi hamileliğiniz boyunca koruyacak olan amniyotik sıvı da onu çevreleyen bir zar veya yumurta sarısının içinde oluşmaya başlıyor.

Sonraki haftalarda ise bebeğinizin beyin ve omurgasının temel taşı olan bir nöral tüp meydana geliyor.

Bebeğiniz 4 Haftalıkken Ne Büyüklükte?

Dört haftalık gebelikte, henüz yeni yerleşmiş olan embriyo çok küçüktür. Yalnızca yaklaşık 1,016 santimetre uzunluğunda, yani bir haşhaş tohumu büyüklüğündedir.

Karnınızda neler olup bittiğine dair bir fikir edinmek için şu illüstrasyona göz atın:

4 Haftalık Hamile Annenin Vücudu

Bazı anne adayları henüz fark etmemiş olsa da 4. haftada birkaç hamilelik belirtisi görülebilir. Döllenmiş yumurtanın rahminize yerleşmesiyle biraz kramp hissedebilir ve lekelenme görebilirsiniz.

Vücudunuz artık hamilelik hormonu olan hCG'yi üretmeye başlıyor. Bu hormon yumurtalıklarınızın her ay yumurta atmayı bırakmasını sağlayarak menstrüel döngünüzü durdurur. Ayrıca östrojen ve progesteron gibi diğer hormonların üretimini artırır. Evde hamilelik testi yapıp olumlu sonuç aldıysanız, bunun nedeni bu testlerin idrarınızdaki hCG seviyesini tespit etmek için tasarlanmış olmasıdır.

4 Haftalık Gebelik Belirtileri

Her anne adayının hamilelik deneyimi eşsizdir. Aslında bu hamilelikte yaşadıklarınız, önceki hamileliklerinizde yaşadıklarınızdan farklı olabilir. Yaşayabileceğiniz her şeye karşı daha hazırlıklı hissetmenize yardımcı olmak için 4 haftalık hamilelik belirtilerine bir göz atın:

  • Şişkinlik. Vücudunuz kendisini önümüzdeki birkaç ay boyunca hızla büyüteceği bebek için hazırlıyor. Özellikle karnınızda biraz şişkinlik yaşayabilirsiniz. Rahim duvarınız kalınlaşmaya başlamışken yaşadığınız bu şişlik, rahminizin normalden daha fazla yer kapladığı anlamına geliyor. Anketimize katılarak hamileliğin erken belirtileri hakkındaki bilginizi sınayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

  • Hafif kanama veya lekelenme. Bazı kadınlarda 4 haftalık gebelikte kanama ve lekelenme meydana gelebilir. Buna ‘yerleşme kanaması’ denir. Çok fazla kan görürseniz, lekelenme iki günden uzun sürerse veya başka bir endişeniz varsa hemen doktorunuza görünün.

  • Ruh halinde değişiklik. 4 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler arasında ruh hali değişiklikleri de bulunur. Artan hormon seviyelerinin tetiklediği bu şiddetli duygu değişikliklerini, birinci ve üçüncü üç aylık dönemde daha güçlü yaşayabilirsiniz. Bu dönemlerde esneme egzersizi, masaj, uyku ve dengeli beslenme, kendinizi daha iyi hissetmenize yardım edebilecek en kolay yöntemlerdir.

  • Göğüslerde hassasiyet. Tıpkı karnınız gibi göğüsleriniz de bebeğinizi besleme görevine hazırlanıyor. Bu dönemde süt bezlerinizin sayısının artması ve yağ tabakasının kalınlaşmasıyla göğüsleriniz büyür.

  • Sabah bulantısı. 4 haftalık gebelikte yalnızca sabahları değil günün herhangi bir saatinde mideniz bulanabilir. Bulantı hali kişiden kişiye değişiklik gösterir; kimisi yalnızca hafif bir mide bulantısı hissederken kimisi kusabilir. Kimisinin ise midesi hiç bulanmayabilir. Eğer mide bulantısı yaşıyorsanız yalnız olmadığınızdan emin olabilirsiniz. Çünkü hamilelikleri sırasında kadınların yaklaşık yüzde 85'inin midesi bulanır. İyi haber şu ki, bu nahoş semptom, ikinci üç aylık dönemde azalır.

  • Açık renkli akıntı. 4 haftalık gebelikte vajinal akıntının artması normaldir. Akıntı; yapışkan, renksiz veya beyaz olmalıdır. Kötü koku, hassasiyet veya kaşıntı görülmesi halinde sağlık uzmanınızla görüşmenizi öneririz.

  • Yorgunluk. Kendinizi çok bitkin hissedebilirsiniz. Önünüzdeki günlerde daha da yorgun hissetme ihtimaliniz olduğunu hatırlatalım. Bunun nedeni, vücudunuzun bebeğinizin ihtiyaç duyduğu koşulları hazırlamak için gece gündüz çalışarak progesteron hormonunu artırmasıdır. Yorgunluk hamileliğin doğal bir sonucu olabileceği gibi demir eksikliğinin bir işareti de olabilir. Dilerseniz sağlık uzmanınızla demir seviyeniz hakkında görüşebilirsiniz. Yeterli seviyede demir takviyesi alarak uyuşukluk hissine neden olabilen anemiyi önleyebilirsiniz.

4 Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Henüz başlamadıysanız sağlıklı bir beslenme planına geçebilirsiniz. Kansızlığı önlemek için ıspanak ve tahıl gibi demir açısından zengin yiyeceklerin yanı sıra bebeğinizin kemik sağlığı için süt, peynir ve yoğurt gibi kalsiyumlu besinleri tüketin.

  • Sağlıksız alışkanlıklara hemen son verin. Erken doğum ve diğer doğum sorunlarını önlemek için sigarayı bırakın. Alkol yerine su ve diğer sağlıklı içecekleri tüketin.

  • Sigara içenlerin bulunduğu ortamlarda pasif içici olmaktan kaçının. Son araştırmalara göre sigara dumanına maruz kalmak, bebeğin düşük kiloda doğması, düşük ve dış gebelik gibi komplikasyonlara sebep olabiliyor.

  • Rahatlamaya ve stres seviyenizi azaltmaya çalışın.

  • Doktorunuz onaylarsa egzersize devam edin. Çoğu kadın, herhangi bir komplikasyon olmadığı sürece hamilelik boyunca egzersiz yapmaya devam edebilir. Yüzme, yürüme ve esneme gibi hafif aktivitelerin yer aldığı basit bir egzersiz rutinine başlamak konusunda doktorunuza danışın. Doğum süreci zorludur; ne kadar zinde olursanız bu süreci o kadar iyi geçirirsiniz.

  • Sağlığınızı desteklemek ve bebeğinizin büyümesine yardımcı olmak için her gün doğum öncesi vitaminleri alın. Doğumda yaşanan komplikasyon olasılığını azalttığı kanıtlandığı için en az 400 mikrogram (mcg) folik asit içeren bir vitamin almanızı öneririz.

  • Önünüzdeki aylarda beslenme, doğum öncesi doktor ziyaretleri ve daha fazla başlığa dair bilgi bulabileceğiniz Gebelik Rehberini indirin.

  • Henüz düşündüğünüz biri yoksa hamileliğiniz süresince danışabileceğiniz bir sağlık uzmanı bulmak üzere araştırma yapın.

  • Bir anı defteri edinin. Hamileliğinizi, çocuğunuz için bir hatıra olarak belgelemek isterseniz anı defteri tutabilirsiniz. Zaman içinde gerçekleşen değişimi görmek için defterinize haftalık karın fotoğrafları iliştirebilirsiniz. Defterinize hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ve bebeğinizi ilk kez hissettiğiniz tarihleri düşebilir, dilerseniz çocuğunuza ileriki yıllarda okuyabileceği bir mektup yazabilirsiniz. Defterinize bebeğinizin göz ve saç rengiyle ilgili tahminlerinizi de not alabilirsiniz. İleride ne kadarını tutturduğunuzu görmek oldukça eğlenceli olabilir.

4 Haftalık Gebelik: Doktorunuza Danışın

  • Etnik kökeninize veya tıbbi öykünüze göre ihtiyaç duyabileceğiniz özel testler var mı?

  • Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra halihazırda aldığınız bazı ilaçları kullanmaya nasıl güvenli bir şekilde devam edebilirsiniz veya bu ilaçları nasıl bırakabilirsiniz?

  • Rutin gebelik kontrolleri ve testleri ne zaman olacak ve bunları nasıl planlıyorsunuz?

4 Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz

  • Gerekirse bir hamilelik doğrulama randevusu planlayın.

  • Müjdeli haberi eşiniz, yakın aile üyeleri ve arkadaşlarınızla paylaşın.

  • Yaşam tarzınızda hangi değişiklikleri yapmanız gerektiğini (örneğin diyetinizi değiştirmek) öğrenin ve bunları nasıl uygulayacağınızı planlayın.

Daha fazla haftalık hamilelik ipucu için kaydolun:

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

Çerez Onayı