Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

Bebeğiniz beslenirken huysuz veya rahatsız görünüyorsa, ağzına bakın. Dilinin, ağzının veya boğazının herhangi bir yerinde beyaz lekeler görürseniz, bu ağızda pamukçuk adı verilen yaygın bir mantar enfeksiyonu olabilir.

Peki pamukçuk nedir? Pamukçuk neden olur, belirtileri nelerdir, bu tür enfeksiyonlar nasıl önlenebilir, pamukçuk tedavisi nasıl olur ve ağızda pamukçuk sizi nasıl etkileyebilir diye merak ediyorsanız, sorularınızın cevabı yazımızda!

Pamukçuk Nedir?

Pamukçuk, her yaştan insanı etkileyebilen bir ağız mantarı enfeksiyonudur. Özellikle çocuklarda ve 6 aylıktan küçük bebeklerde yaygındır.

Pamukçuğa neden olan mantar, vücudun herhangi bir yerinde hatta ağızda ve sindirim sisteminde bile yaşayabilen kandida adındaki bir tür mayadır.

Bebeğiniz, elden ağza temas sırasında tükürük yoluyla veya vajinal doğum sırasında doğum kanalında kandida ile temas etmiş olabilir.

Mantar, bebeğinizin ağzında pamukçuk haline gelerek ağzının çevresinde acıyan yaralara neden olabilir. Bu yaralar, özellikle beslenirken bebeğinizin keyfini kaçırabilir.

Pamukçuk, bebeğinizin ağzından meme uçlarınıza geçerek sizde de acı ve rahatsızlığa sebep olabilir.

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?

Kandida, bebeğinizin bağışıklık sistemi ve "iyi bakteriler" tarafından kontrol altında tutulduğu için genellikle bir sorun teşkil etmez. Ancak bebeğiniz ufaksa, özellikle 6 aylıktan küçükse, bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için kandida büyüyerek bebeğinizin ağzında pamukçuk oluşturabilir.

Bebeğinize herhangi bir enfeksiyon için verdiğiniz antibiyotik de pamukçuk riskini artırabilir. Çünkü antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarla savaşırken "iyi bakterilerin" bir kısmını da öldürebilir. Bu durumda bebeğinizin kandidaya karşı doğal savunması azalır ve mantar kontrolden çıkabilir.

Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri

Bebeğinizin ağzında pamukçuk olduğundan şüpheleniyorsanız teşhis ve tedavi için sağlık uzmanınıza görünmelisiniz. İşte dikkat etmeniz gereken pamukçuk belirtileri:

  • Beslenmede zorluk. Bebeğiniz her zamanki kadar iyi beslenmiyorsa bunun nedeni ağzındaki pamukçuğun ona acı vermesi olabilir.

  • Beyaz lekeler. Bebeğinizin dilinde, dudaklarında, diş etlerinde veya damağında süzme peynire benzer beyaz lekeler olabilir. Bu lekeler; nazikçe sildiğiniz halde çıkmıyorsa pamukçuk olabilir. Pamukçuk dışarıdan çok belli olmadığı için bebeğinizin ağzının içini zaman zaman kontrol etmenizde fayda var.

  • Ağız çevresinde çatlaklık. Bebeğinizin ağız kenarlarındaki çatlak cilt görüntüsü de ağızda pamukçuk belirtisi olabilir.

  • Pişik. Mantar yutulup dışkı ile vücut dışına atıldığı için bebeğinizin poposunda pişik oluşmasına neden olabilir.

  • Vücudunuzdaki bariz işaretler. Emziriyorsanız ve meme uçlarınız kaşınıyor, çatlıyor, acıyor veya şiddetli şekilde ağrıyorsa sizde de pamukçuk olabilir. Emzirme sırasında bebeğinizin ağzından meme uçlarınıza pamukçuk geçebilir. Pamukçuğun emzirmeyi nasıl etkilediğini öğrenmek için makaleyi okumaya devam edin.

Bebeklerde Pamukçuk Tedavisi Nasıl Olur?

Bebeğinizde veya kendinizde pamukçuk belirtisi görürseniz teşhis için sağlık uzmanınıza danışın. Sağlık uzmanınız size tedavi seçeneklerini açıklayacaktır.

Pamukçuk bazen birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Sağlık uzmanınız size yine de mantar önleyici bir ilaç reçete edebilir.

Pamukçuk için Reçetesiz İlaçlar ve Evde Uygulayabileceğiniz Çözümler

Bebeklerde pamukçuk için sunulan reçetesiz tedavilerden herhangi birini uygulamadan önce daima sağlık uzmanınıza danışın.

Bazı anneler, pamukçukla mücadele etmek için meme uçlarını sirkeli su veya kabartma toz içeren su solüsyonu ile temizler; bazıları ise şeker, maya ve süt ürünleri tüketimini azaltır.

Tıbbi olarak kanıtlanmadığı için bu tedbirleri yalnızca sağlık uzmanınızın reçete ettiği ilaçla birlikte alın. Evde uygulayabileceğiniz bu tür çözümleri veya reçetesiz satılan ilaçları kullanmadan önce mutlaka sağlık uzmanınıza danışın.

Pamukçuk tedavisi işe yaramazsa, sorun tekrar ederse ve özellikle miniğiniz 9 aylıktan büyükse, bebeğinizin başka sağlık sorunlarının olup olmadığını araştırması için sağlık uzmanınıza danışın.

Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Önlenir?

Bebeğinizde pamukçuk oluşumunu önlemek için atabileceğiniz adımlardan bazıları şunlardır:

  • Bebeğinizin ellerini sık sık yıkayın. Miniğiniz başparmağını veya parmaklarını emiyorsa bu temizliği daha sık ve özenli şekilde gerçekleştirin.

  • Emzikleri, diş çıkarma halkalarını, biberonların ağzını ve bebeğinizin ağzına giren her şeyi düzenli olarak sterilize edin.

  • Maya ile temas edebilecek tüm havlu ve giysileri sıcak suyla (en az 50°C) yıkayın.

  • Göğüs pompası kullanıyorsanız, göğüslerinizle veya anne sütüyle temas eden tüm parçaları, her kullanımdan sonra sterilize edin.

  • Mayanın büyümesini önlemek için anne sütünü daima buzdolabında saklayın.

  • Mayaya bulaşmış olma ihtimali olan sağılmış anne sütünü atın.

  • Mayadan korunmak için göğüslerinizi daima kuru tutun, her gün temiz bir sutyen giyin ve tek kullanımlık emzirme pedlerini sık sık değiştirin.

Yeniden Enfeksiyon Kapmayı Önleme

Bebeklerde pamukçuktan kurtulmak, özellikle emzirirken zor olabilir. Pamukçuk kısmen bulaşıcı olduğu için sizden bebeğinize, ardından yeniden bebeğinizden size geçebilir ve hatta yatak takımları, bardaklar veya mutfak eşyaları yoluyla ailenin diğer üyelerine bulaşabilir.

Bu yüzden sizin, bebeğinizin ve evinizde bulunan herkesin aynı anda tedavi edilmesi çok önemlidir.

Böylece mevcut bir pamukçuk vakasını tedavi ederken alabileceğiniz tüm önleyici tedbirleri de almış olursunuz.

Emziriyorsanız Pamukçuk Sizi Nasıl Etkileyebilir?

Eğer bebeğinizi emziriyorsanız pamukçuk bebeğiniz için olduğu kadar sizin için de acı verici olabilir.

Bu nedenle, hızlı bir teşhis ve tedavi için en kısa sürede sağlık uzmanınıza gitmenizi öneririz. Pamukçuk belirtilerinin hemen geçmeyeceğini de hatırlatmak isteriz.

Bu sırada emzirmeye devam edebilirsiniz. Rahatsızlığınızı hafifletmek ve anne sütünün rahatça akmasını sağlamak için şunları yapabilirsiniz:

  • Daha kısa ama daha sık emzirin. Her seferinde daha az acıyan memeyle başlayın.

  • Her emzirmeden sonra meme uçlarınızı temiz suyla durulayın ve sutyeninizi takmadan önce havayla kurutun.

  • Eğer çatlak meme uçlarınız emzirmenizi zorlaştırıyor ve canınızı çok yakıyorsa sütünüzü sağıp bebeğinize küçük bir kaptan içirin.

  • Reçetesiz satılan bir ağrı kesici de acınızı hafifletebilir. Sağlık uzmanınıza emzirirken hangi çözümün daha güvenli olduğunu sorun.

Ya Pamukçuk Değilse

Tüm meme veya meme ucu ağrıları pamukçuktan kaynaklanmaz. Emzirme sırası veya sonrasında göğsünüzde ve meme uçlarınızda şiddetli ağrılar yaşıyorsanız emzirme pozisyonunu değiştirin veya bebeğinizi memenize yeniden yerleştirin. Bazen bu küçük değişiklikler de acınızı hafifletebilir.

Soğuk kompres veya havayla kurutma memelerinizdeki ağrıyı şiddetlendiriyorsa, bunun nedeni meme uçlarınızın içindeki ve çevresindeki kan damarlarının daralması da olabilir.

Meme ağrısının bir başka nedeni de mastit adındaki bakteriyel enfeksiyondur.

Mastit belirtileri bazen pamukçuk belirtileri ile karıştırılır. Rahatsızlığınızın nedenini bulması için sağlık uzmanınıza başvurun.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Pamukçuk bazı bebeklerin ağzında acıya neden olarak beslenmeyi rahatsız edici hale getirebilir. Ancak çoğu bebek hiçbir şey hissetmez.

Minik bebeğinizle her gün yepyeni bir macera yaşayabilirsiniz. Bir gün o tatlı gülümsemesinde rüyalara dalarken bir sonraki gün kendinizi ağzının kenarındaki beyaz lekeyi silmeye çalışırken bulabilirsiniz.

Ağızda pamukçuk, sizi zaman zaman zorlayabilir ancak sağlık uzmanınızın önereceği tedaviyle bu rahatsızlıktan en kısa sürede kurtulup bebeğinizle birlikte emzirme seanslarınızdan yeniden keyif almaya başlayabilirsiniz.

Bu arada kendinize ve bebeğinize güzel bir hediye vermeye ne dersiniz? Bebek bezlerinizi harika hediyelere, kuponlara ve indirimlere dönüştürmek için hemen Pampers Rewards uygulamasını indirin.

Tüm kaynakları görün

  • https://www.womenshealth.gov/files/documents/your-guide-to-breastfeeding.pdf

  • La Leche League: Thrush

  • Healthy Children: Thrush and Other Candida Infections

  • Kids Health: Thrush

  • Healthy Children: Tips for Treating Viruses Fungi and Parasites

  • NCBI: Candidiasis in the breastfeeding mother and infant.

  • Kitap: Caring for your baby and young child birth to age 5, Sixth Edition Paperback – November 2, 2014 by American Academy of Pediatrics (Yazar)

Çerez Onayı