İkiz Gebelikte Hafta Hafta Gelişim

İkiz bebekler beklediğinizi düşünüyordunuz ve sonunda büyük haberi aldınız! Doktorunuz ikiz bebekler dünyaya getireceğinizi haber verdi. İkiz bebekler ve ikiz gebelik belirtileri ile ilgili aklınızda yüzlerce soru var. Tek yumurta ikizleri mi yoksa çift mi? İkiz gebelik hangi yönleriyle diğer gebeliklerden farklı? Biraz şaşkın hatta endişeli olabilirsiniz. Ama sevinciniz de tarifsiz. Sizi çok iyi anlıyoruz, tüm hisleriniz olağan ve sürecin bir parçası. Doğuma kadar olan süreçte sizi neler bekliyor, kısaca göz atmak adına hafta hafta ikiz gebelik gelişimi konusunu ele aldık.

İkiz Gebelik: İlk Trimester

Hamilelik sürecinizde ikiz gebelik belirtileri arasında ilk birkaç hafta göğüslerde hassasiyet, yorgunluk, mide bulantısı ve adet gecikmesi gibi bazı tipik erken hamilelik belirtilerini fark edebilirsiniz. İlk birkaç ay içerisinde daha da heyecan verici gelişmeler başlar.

İkiz bebek belirtileri nelerdir?

3. Hafta

Hamileliğin ilk üç haftasından sonra, birkaç hamilelik belirtisi hissetmeye başlayabilirsiniz. İkiz bebeklerinizin olduğunu ise ilk ultrasonunuzda öğreneceksiniz. Bu dönemde kalbi, omuriliği, başı ve uzuvları olan küçük bir fetüs oluşur. Hamileliğin erken döneminde ikiye ayrılan ve ayrı embriyolara dönüşen bir zigotunuz olursa, ikiz bebekler dünyaya getirirsiniz. Farklı spermler tarafından döllenmiş iki yumurtadan iki zigotunuz varsa çift yumurta ikizleriniz olur.

4. Hafta

İmplantasyon bu dönemde gerçekleşir. Beraberinde meydana gelen kanama, hamileliğin ilk belirtilerinden biridir. Döllenmeden yaklaşık sekiz veya dokuz gün sonra, hızla bölünen hücre yumağı, rahmin astarına ulaşır. Bu yumağa blastosist adını veriyoruz; blastosist daha sonra plasentanın oluşumundan sorumlu olacak. İkiz bebekler bekliyorsanız, bu durumda iki blastosist bir embriyoya dönüşecektir.

5. – 8. Hafta

İkiz bebekler bu evrede beyin ve omurilik oluşturmaya başlar. 6 hafta civarında, bebeklerinizin omurilikleri ve beyinleri nöral tüplerden gelişecektir. Tek ya da ikiz fark etmeksizin tüm gebeliklerde 5. Hafta civarında mide bulantıları başlar. Bebeklerinizin hızla geliştiği bu heyecanlı dönemde neden bulantıların da baş gösterdiği kesin olarak bilinmiyor ancak hamilelik hormonunun (hCG) bu duruma sebep olan nedenler arasında yer aldığı düşünülüyor. Ortalamanın üzerinde mide bulantısı zaman zaman ikiz bebek belirtileri arasında görülüyor fakat bu konuyla ilgili de kesin bir kanıt yok. 8. haftadan itibaren ise bebeklerinizin kalp dokuları oluşmaya başlar. 12. Haftaya doğru ultrason muayenelerinizde bebeklerinizin kalp atışlarını duymanız mümkün.

9. – 13. Hafta

İlk üç aylık dönemin son haftalarına girerken gelişmeler hızlanarak daha da heyecan verici hale gelir. Parmaklar, ayak parmakları ve tırnaklar görünmeye başlar. Minik ikiliniz parmaklarını geliştirmeye başlar, ardından küçük ayak parmakları şekillenir; 12 haftaya kadar tırnaklar da filizlenmeye başlayacaktır. Yüz özellikleri şekillenir. Hamileliğinizin on ikinci haftasında, ikizlerinizin yüzleri daha belirgindir. Bebekleriniz şekillendirilmiş bir burun, gözler ve üst dudak ile daha gelişmiş bir profile sahip olacaktır. Diş tomurcukları da bu dönemde oluşur.

İkinci Trimesterde İkiz Gebelik

Yeni bir dönem başlıyor: İkinci trimester! Aslında hafta hafta izlendiğinde ikiz gebelik belirtileri, tekil gebelik belirtilerinden çok farklı değildir. Bununla birlikte, ikiz anne adayları genellikle şişliklerini daha erken gösterir ve ikinci üç aylık dönemde ikizlere hamile olduğunuz giderek daha belirgin hale gelir. Ayrıca bu süre zarfında diğer anne adaylarından daha rahatsız ve yorgun hissedebilir veya daha fazla kilo alabilirsiniz. Bu durum tamamen normaldir; sonuçta vücudunuz gelişmekte olan ikiz bebekler için besleyici bir yuvadır!

14.- 17. Hafta

İkinci üç aylık döneminizin başlangıcı, bebekleriniz için yoğun bir zamandır. Kilo alırlar ve daha aktif hale gelirler. Bu dönemde haberler sizin için de oldukça güzeldir. 14. Haftadan sonra sabah bulantısı ve yorgunluk nihayet azalmaya başlayacak ve kendinizi daha enerjik hissettiğiniz, hamileliğin altın dönemi olarak bilinen döneme gireceksiniz.

Bebekleriniz kollarını ve bacaklarını sallamaya başlayacak, ancak muhtemelen biraz daha büyüyene kadar hiçbir şey hissedemeyeceksiniz. Kemikler sertleşmeye başlar. İkizlerinizin kemikleri, özellikle baş ve uzun kemikleri sertleşmeye başlayacaktır. Küçük gözler hareket edebilir. Gözleri hala kapalı olmasına rağmen, 16 haftada bebekleriniz gözlerini yavaşça göz kapaklarının arkasında hareket ettirebilir. Miniklerinizin de bu noktada kaşları ve kirpikleri olması gerekiyor. Ciltte koruyucu bir kaplama oluşur. Bebeklerinizin cildini amniyotik sıvıdan korumaya yardımcı olan verniks olarak bilinen yağlı, mumsu bir kaplama bu dönemde oluşmaya başlayacak.

18.- 22. Hafta

Büyüyen rahminiz ve hormonal değişiklikleriniz sayesinde bu dönemde birkaç yeni ağrı ve sızı ortaya çıkabilir. Rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için, sağlık uzmanınız size izin verirse, günlük rutininize biraz egzersiz eklemeyi deneyin. Hamileyken egzersiz yapmak sadece rahatsızlığı en aza indirmekle kalmaz, aynı zamanda enerji seviyenizi yükseltmeye ve kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur, bu da ikizlerinize fayda sağlar.

Büyüyen ikiliniz emme refleksini geliştirecek. Bununla beraber parmaklarını emmeye başlayabilirler. Bu haftalarda hafif hareketler hissedebilirsiniz. Bunlar çok geçmeden minik tekmelerin başlayacağının da sinyalleridir. 18. haftada bebeklerinizin kulakları başlarınının yanında öne çıkar ve ikiz bebekler duymaya başlar. 20. Hafta sonrası kaş, kirpik ve saçlar gelişir.

23.- 27. Hafta

23. haftadan sonra vücudunuz ve ikizleriniz pratik yapmaya başlar. Braxton Hicks adını verdiğimiz doğuma hazırlık kasılmalarını bu dönemde hissetmeye başlarsınız.

İkinci üç aylık döneminizde ikizleriniz hızla büyümeye ve gelişimlerinde ilerlemeye devam eder. Bebeklerinizin avuç içi ve tabanlarındaki çıkıntılar parmak izlerine ve ayak izlerine dönüşür. Bebekler bu dönemde sese tepki verebilir ve tanıdık seslere tepki olarak hareket edebilirler. Yaklaşık 26. haftada, bebeklerinizin göğüslerinde oluşan akciğerler yavaş yavaş nefes alma hareketleri yapmaya hazırlanır. Dünyaya gelmek için bebeklerinizin hazırlıkları tüm hızıyla devam eder.

Üçüncü Trimesterde İkiz Gebelik

Üçüncü üç aylık dönemde, haftadan haftaya ortaya çıkabilecek en yaygın tekil veya ikiz gebelik semptomlarından bazıları sırt ağrılarının yanı sıra ellerinizde, ayaklarınızda ve bacaklarınızda şişmeyi içerir. Sonuç olarak, uyumak veya rahatça yürümek zor olabilir. Bu arada, ikizleriniz büyük güne hazırlanmaya devam ederler. Vajinal doğum için en uygun konuma yerleşirler, bu da her iki bebeğin de başlarının eğik olduğu anlamına gelir. Bazı durumlarda, yalnızca bir ikiz baş aşağı dönük olabilir veya her iki ikiz de önce ayaklara dönük olabilir. Bu dönemde sizin de doğum heyecanınız artacak, bebeklerinizin doğacağı günü hesaplama girişimleriniz yoğunlaşacaktır. İkiz gebelik durumunda doğumun 40 haftadan 35 haftaya daha yakın olduğunu unutmayın. Bu hesaplamaya göre hazırlıklı olmak sizin için doğum ve sonrası süreçleri kolaylaştıracaktır.

İkiz gebelikte hafta hafta gelişim

28.- 32. Hafta

Zamanlarının çoğunu göz kapakları kapalı uyuyarak geçiren minikler bu dönemde ışıktaki değişiklikleri hissedebilir ve gözlerini açıp kapatabilirler. Hamileliğin bu aşamasında bebeklerinizin beyni hızla büyür ve ikiz bebekler artık vücut ısılarını kontrol edebilir hale gelirler. 32. Haftada bebekleriniz artık gelişimlerinin çoğunu tamamlamış olurlar ve kilo almaları hızlanır.

33. – 36. Hafta

Gelişiminin çoğunu tamamlamış olan bebeklerinizin ciğerleri bu dönemde olgunlaşır ve ikizleriniz rahim dışında nefes almaya hazırlanırlar. İkiz bebekler söz konusu olduğunda 35. Haftadan itibaren doğumun gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz. Bu süreçte doğum belirtilerine dikkat etmeniz ve sağlık uzmanınızla temas halinde olmanız faydalı olacaktır. 35-42. Haftalar arasında ise doğum gerçekleşecek ve miniklerinizle yeni bir hayata adım atacaksınız.

İkiz Gebelikte Hafta Hafta Gelişim

Sağlık uzmanınız, genellikle yaklaşık 12 haftada gerçekleşen ilk ultrasonunuzda ikizleriniz olup olmadığını belirleyebilecektir.

Çerez Onayı